Hlavní obsah

Soud s Marianem Kotlebou odročili, sám o to požádal

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba požádal o odročení soudního přelíčení, které mělo začít ve středu. Soud jeho žádosti vyhověl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba

Článek

Specializovaný trestní soud totiž upozornil na možnost přísnější klasifikace činu a Kotleba se chce s právníky lépe připravit na obhajobu. Za propagaci hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod mu nyní hrozí přísnější trest čtyři až osm let vězení.

Šéf LSNS požádal minimálně o dva týdny na přípravu, ale podle jeho slov by bylo lepší zahájit soudní přelíčení až po volbách, aby soud nebylo možné považovat za politický. Soud nakonec rozhodl, že věc bude projednávat 4. a 5. března. Parlamentní volby se na Slovensku uskuteční letos 29. února.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

„Je to šikana lídra nejsilnější opoziční parlamentní strany,“ vyhlásil Kotleba, který čelí obžalobě v souvislosti s šeky s údajně extremistickou symbolikou. Prokuratura obžalovala předsedu LSNS za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar v hodnotě 1488 eur (37 500 korun).

HH jako Heil Hitler

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v symbolice extremistů. Čtrnáctka znamená počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea We must secure the existence of our people and a future for white children (Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí).

Číslo osm představuje osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je proto považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Kotleba se brání tím, že je jediným politikem, který byl obžalován za to, že pomáhal chudým. Že by částka souvisela s nacistickou symbolikou, odmítá. Prý šlo o náhodně vybranou sumu. V případě uznání viny by Kotleba přišel o mandát poslance slovenského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám