Hlavní obsah

Slovenská vládní krize skončila, Ficova koalice pokračuje

– Bratislava
Právo, ivi

Předsedové tří slovenských vládních stran podepsali v pondělí v Bratislavě dodatek ke koaliční smlouvě, kterou v srpnu vypověděla Slovenská národní strana (SNS) a vyvolala tak vládní krizi. Vládní koalice pokračuje v současné podobě.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Článek

Dodatek předpokládá například častější komunikaci vládních stran na okresní i krajské úrovni, pravidelná setkání předsedů koaličních stran Roberta Fica (Směr-sociální demokracie), Andreje Danka (SNS) a Bély Bugára (Most-Híd).

„Budeme se setkávat vždy v pondělí, což nám umožní přípravu na jednání parlamentu i vlády,“ řekl premiér Fico. „Tato komunikační krize měla svůj význam,“ dodal předseda vlády s tím, že mnohé se uvnitř koalice vysvětlilo. Fico znovu zopakoval, že současná vládní koalice nemá na Slovensku alternativu.

Po propuknutí aféry ohledně přerozdělování evropských dotací nakonec podal demisi ministr školství Peter Plavčan (SNS), jak to požadoval premiér. [celá zpráva]

Strana na jeho místo navrhla bývalou šéfku Prognostického ústavu Slovenské akademie věd Martinu Lubyovou, která v minulosti pracovala na různých postech v rámci Mezinárodní organizace práce a v 90. letech působila na Univerzitě Karlově a v České akademii věd. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám