Hlavní obsah

Slovenská policie míří na Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA), speciální útvar slovenské policie, má na mušce bývalého premiéra a předsedu opoziční politické strany Hlas Petera Pellegriniho, který si už řadu měsíců udržuje nejvyšší volební preference.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Výboh vystupoval v roce 2014 jako svědek v české kauze úplatku při vyjednávání nákupu pandurů.

Článek

Počátkem srpna detektivové v rámci akce Mýtnik 3 obvinili z korupce a dalších zločinů osm lidí včetně někdejších vysokých státních činitelů a vlivných podnikatelů. Jsou mezi nimi bývalý prezident finanční správy František Imrecze (49) a podnikatel v IT Michal Suchoba, jehož firma Allexis dodala finanční správě v roce 2014 informační systém na tzv. eKasu. To je virtuální registrační pokladna a obdoba české elektronické evidence tržeb.

Oba jmenovaní se stali spolupracujícími obviněnými a ve svých přiznáních tvrdí, že po nich chtěl na schůzce v bratislavském hotelu Carlton vlivný podnikatel Miroslav Výboh úplatek 150 tisíc eur (více než 3,8 milionu korun), který měl být podle nich určen Pellegrinimu. Ten v době schvalování zákona o eKase (2014) pracoval jako státní tajemník na ministerstvu financí a měl projekt na starosti.

Suchoba pak podle své výpovědi o několik dní později peníze Výbohovi do jeho kanceláře v Carltonu přinesl v krabici od šampaňského. Ten je prý přijal a o pár týdnů později oběma mužům na tomtéž místě podle jejich tvrzení řekl, že „Pelle děkuje“.

Výboh se dostal do povědomí i české veřejnosti jako jeden z aktérů korupční kauzy kolem nákupu ozbrojených transportérů Pandur z roku 2009. V ní byl odsouzen český lobbista a blízký spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík. Výboh vystupoval v případu jen jako svědek.

Slovensko vydalo zatykač na stíhaného podnikatele Výboha

Evropa

Výboh obviněn, Pellegrini nikoli

Na základě výpovědí Imreczeho a Suchoby obvinila policie Výboha z korupce a soudy na něj vydaly mezinárodní i evropský zatykač, protože žije v zahraničí. Pellegriniho se zatím stíhání netýká. Detektivové totiž kromě tvrzení spolupracujících obviněných, že Výboh žádal úplatek právě pro Pellegriniho, žádné další důkazy, například o předání peněz, či odposlechy nemají. Sám Pelle­grini jakoukoli korupci odmítl.

„Mně pan Výboh nic nedal ani nepřinesl. Můžou si dělat srandu ze šampaňského, jak chtějí. Já jsem takové šampaňské od Výboha nedostal, a už vůbec ne obsah, o kterém se tvrdí, že v tom byl,“ reagoval v minulých dnech na nařčení obviněných Pellegrini. „Nikdy jsem ve veřejné funkci za svou práci, kterou jsem vykonával poctivě a zodpovědně, nic nežádal,“ prohlásil. Pouze připustil, že se s Výbohem, blízkým přítelem někdejšího premiéra a šéfa strany Smer Roberta Fica, zná.

Novinář: Čas ani místo nesedí

Tvrzení Imreczeho se Suchobou o předání úplatku podrobil v minulých dnech ostré kritice slovenský investigativní novinář Aleš Valček, který dříve působil v tamním celostátním deníku SME a rovněž spolupracoval s později zavražděným reportérem Jánem Kuciakem.

Valček, který nyní působí jako nezávislý novinář, na svém blogu 17. srpna napsal, že výpovědi obou tzv. kajícníků, jak na Slovensku spolupracujícím obviněným říkají, nesedí.

Především poukazuje na velké nesrovnalosti týkající se doby a místa schůzek i následného předání úplatku. Imrecze se Suchobou podle něj tvrdí, že setkání s Výbohem se mělo konat v jeho kanceláři v hotelu Carlton v roce 2014 v „blíže neupřesněné době“, ale před podpisem smlouvy na informační systém k eKase, ke kterému došlo 29. října 2014.

Zatímco podle Imreczeho šlo o schůzku v „sídle monackého konzulátu v hotelu Carlton“, protože v té době byl Výboh honorárním konzulem v Monaku, podle Suchoby se jednání uskutečnilo v Carltonu v prostorách firmy MiddleCap.

Na Slovensku by teď volby vyhrál Pellegrini

Evropa

Konzulát i firma, která Výbohovi patří, skutečně sídlí ve stejném patře v hotelu. Jenže podle zjištění Valčeka se tam v roce 2014 nemohli aktéři schůzek sejít. „Ve skutečnosti žádné takové prostory, jaké popisuje Imrecze a Suchoba, v roce 2014 neexistovaly. Výboh ani monacký konzulát tehdy nesídlili v komplexu Carlton,“ napsal Valček.

Odkázal přitom na vyjádření Juraje Kostického, výkonného ředitele společnosti Carlton Property, která hotel vlastní. Podle něj byly prostory na daném poschodí v roce 2014 prázdné a nikdo je nevyužíval.

Policie nejdřív stíhá, pak ověřuje

Výboh měl v té době kancelář v nedaleké Gorkého ulici a do Carltonu se podle Valčeka přestěhoval až v roce 2016. V čase údajných schůzek sice v hotelu sídlila společnost MiddleCap Partners, avšak jak uvádí Valček, tehdy ještě nebyl Výboh jejím vlastníkem.

Jak ale v reakci na jeho text uvedla jiná slovenská média, společníkem v této firmě byl Výbohův spolupracovník Roman Guniš a sám Výboh tam měl údajně neoficiální kancelář.

„Nerozumím logice, když měl Výboh na Gorkého ulici luxusně zařízenou kancelář, proč by měl chodit do nějaké neofi­ciální kanceláře o 300 metrů dál,“ upozornil Valček. Míní, že jím zmíněné rozpory by měla policie vyřešit ještě předtím, než někoho obviní, a neověřovat je až poté, co o nich novináři napíšou.

Policie prověřovala Filipa kvůli možnému úplatku

Domácí

„Až den po vydání mého článku přišli policisté z NAKA do hotelu Carlton a začali ověřovat tvrzení v tom článku, vyžádali si podklady k nájmu týkající se dotčených prostor,“ podotkl Valček.

Normální postup je podle něj stejně jako v Česku takový, že policie v případě podezření zahájí trestní řízení, nikoho ještě neobviní, ale nejprve začne prověřovat poznatky a výpovědi. „Pro mě je absurdní, že do hotelu Carlton to šli ověřovat až po tom článku,“ řekl Právu Valček.

Právo v souvislosti s tím oslovilo slovenskou generální prokuraturu. Tamní mluvčí Dalibor Skladan však pouze uvedl, že „obsah konkrétních důkazů nebude úřad speciální prokuratury v tomto neveřejném stadiu řízení blíže komentovat“.

Mluvil i o roku 2016

Suchoba ve výpovědi připustil, že se mohly schůzky odehrát až v roce 2016. Požadavek a následné předání úplatku by pak v té době podle Valčeka nedávaly smysl, protože zákon o eKase i smlouva s firmou Allexis byly schváleny o dva roky dříve a Pellegrini už dávno nepůsobil na ministerstvu financí.

„Pokud Suchoba mluví pravdu, tak potom nesedí to obvinění policie, protože v něm se píše, že ke skutku mělo dojít v roce 2014. Právě v roce 2014 vrcholil legislativní proces týkající se virtuální registrační pokladny,“ poznamenal Valček.

Nesmysl. Nic o zastavení odposlechů jsem Zemanovi neříkal, odmítá Babiš

Domácí

Rozpor je prý také v tvrzeních obou spolupracujících obviněných o tom, kdo vlastně peníze chtěl. „Oni se v těch výpovědích ani neshodují v tom, kdo o ten úplatek požádal. Suchoba vypovídá, že o něj požádal Výboh, a Imrecze zase, že Pellegrini,“ uvedl Valček.

Policisté prý navádějí obviněné

Ten ve svém textu rovněž upozornil na to, že Slovenská informačná služba (SIS), což je obdoba české kontrarozvědky BIS, před časem upozornila poslance na nestandardní jednání některých policistů.

„SIS prezentovala poslancům podezření, že v rámci policie působí blíže neupřesněná skupina, která navádí spolupracující obviněné k ‚účelovým výpovědím proti vytipovaným osobám‘ v úmyslu přivodit jim trestní stíhání,“ napsal Valček s tím, že SIS tvrdí, že se to děje i v této kauze.

Imrecze se Suchobou na jeho článek shodně reagovali tak, že na svých výpovědích o předání úplatku Výbohovi pro Pellegriniho trvají. Ve čtvrtek měli oba podle informací Práva znovu vypovídat na policii, tentokrát už za přítomnosti Výbohových právníků.

Sám Valček podle svých slov po zveřejnění článku čelí už několik dnů snahám o diskreditaci. „Na Slovensku je v podstatě mediální realita taková, že o činnosti orgánů v trestním řízení se nepochybuje, a pokud někdo pochybuje, tak jsou intenzivně zpochybňovány jeho motivace k tomuto jednání a může se stát předmětem intrik,“ dodal Valček.

BIS odposlouchávala lidi z mého okolí, tvrdí Zeman

Domácí

Právo požádalo o vyjádření také Výboha, ale jeho mediální zástupce Maroš Havran pouze odkázal na tiskové prohlášení podnikatele ze 4. srpna, kdy policie zahájila jeho trestní stíhání. „Obvinění, které převzal můj právní zástupce, jednoznačně odmítám jako nepodložené, vykonstruované, nepravdivé a vymyšlené,“ uvádí se v něm.

Přestože je prý ze soukromých i pracovních důvodů v zahraničí, je podle svých slov v kontaktu s vyšetřovatelkou případu a je připraven spolupracovat s policií. Podle informací Práva dokonce nabízel, že podá výpověď přes videohovor, ale to údajně policie odmítla.

„Je mi však nesmírně líto, že moje jméno se stalo součástí politického souboje,“ narážel nepřímo Výboh na spekulace, že policie má na mušce Pellegriniho.

Kvůli výpovědím Imreczeho se Suchobou na ně podal trestní oznámení pro křivé obvinění. „Pověřený prokurátor po jeho nastudování rozhodne o dalším postupu,“ uvedl k tomu pouze mluvčí Skladan s tím, že dosud ani nebylo rozhodnuto o Výbohově stížnosti proti jeho obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám