Hlavní obsah

Nesmysl. Nic o zastavení odposlechů jsem Zemanovi neříkal, odmítá Babiš

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš odmítl, že by prezidentovi Miloši Zemanovi řekl, že zastaví odposlechy lidí v jeho okolí. Zeman přitom tvrdí, že mu Babiš řekl, že odposlechy zastavil. Byl u toho prý kancléř Vratislav Mynář. Babiš v rozhovoru pro Českou televizi odmítl i to, že by u jeho setkání s hlavou státu Mynář byl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

Odposlechy podle prezidenta nasadila Bezpečnostní informační služba (BIS) na jeho ekonomického poradce Martina Nejedlého a další lidi v jeho okolí.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka (ředitel BIS Michal Koudelka - pozn. red.) nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,” řekl Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk. Doplnil, že sám nemá mobilní telefon a když potřebuje telefonovat, půjčuje si ho například od Nejedlého.

Randák: Když je prezident natolik chytrý, že volá z mobilu Nejedlého, tak se v odposlechu objeví

Domácí

Obrátil se prý na Babiše, který mu měl údajně říci, že odposlechy zastavil.

Babiš: Je to nesmysl!

Babiš to odmítá. „Nic takového jsem neříkal,” řekl v úterý premiér České televizi. U schůzek s prezidentem navíc nikdo další nebývá. „Všechna setkání, která mám s prezidentem, jsou na čtyři oči. Vylučuji, že by něco takového mohlo proběhnout za přítomnosti pana Mynáře,” dodal Babiš.

Premiér podle ČT označil prezidentovo tvrzení o zastavení odposlechů „za nesmysl” a odmítl rovněž to, že by o záležitosti někdy mluvil s ředitelem BIS Koudelkou.

„Seděl jsem u toho rozhovoru, kdy tato záležitost, kterou pan prezident zmínil, zazněla,” řekl Blesku kancléř Vratislav Mynář. Ten nemá bezpečnostní prověrku. V minulosti o ni neúspěšně žádal.

BIS v posledních dnech odmítla Zemanovy výroky přímo komentovat, zdůraznila pouze, že vždy postupuje podle zákona. Odposlechy může nasadit jen s předchozím písemným povolením předsedy senátu vrchního soudu.

Babiš už o víkendu připomněl, že odposlechy povoluje soud a on sám nemá pravomoc je zastavit ani povolit a ani se nezajímá o to, koho služby odposlouchávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám