Hlavní obsah

BIS odposlouchávala lidi z mého okolí, tvrdí Zeman

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz opět tvrdě kritizoval Bezpečnostní informační službu (BIS) kvůli údajným odposlechům lidí z jeho okolí. Vzhledem k tomu, že prezident nemá telefon a využívá mobily lidí ze svého okolí, pokud si potřebuje zavolat, týká se to i přímo jeho. Kontrarozvědku mimo jiné označil za „děravý cedník”, ze kterého utíkají informace.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

Miloš Zeman se dlouhodobě netají svými kritickými názory na fungování české kontrarozvědky. Dlouhodobě usiluje také o odvolání jejího šéfa Michala Koudelky a opakovaně ho odmítá jmenovat do funkce generála.

BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého

Domácí

V neděli se objevila informace, že zpravodajci odposlouchávali Zemanova poradce Martina Nejedlého, o němž se tvrdí, že má úzké vazby na ruský Kreml a Rosatom. Podle Zemana je Nejedlý jen okrajovým jménem, odposlouchávaných lidí má být více.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,” řekl v neděli Zeman s tím, že on sám nevlastní telefon, tudíž v případě potřeby telefonuje i například z mobilu Nejedlého.

S informací se obrátil na premiéra Andreje Babiše (ANO), který mu následně sdělil, že odposlechy nechal zastavit. „Ale nebyla to pravda, z útrob BIS jsem se dozvěděl, že odposlechy pokračují,” uvedl Zeman. Na dotaz, proč se neobrátil na parlamentní komisi pro kontrolu BIS, prezident reagoval tak, že jí nevěří, protože o efektivitě těchto komisí se dá pochybovat.

Zeman nechce ani napošesté povýšit Koudelku na generála

Domácí

Premiér Babiš následně ČTK sdělil, že on ani vláda nemají pravomoci k povolování ani zastavování odposlechů. O které lidi ze Zemanova okolí se BIS měla zajímat, prý neví a nezajímá se o to. Takovou pravomoc by měl mít Vrchní soud.

Zeman: Koudelkovi nevěřím

Věc prý nechtěl před volbami řešit, ovšem za podmínky, že Koudelka, kterému měl skončit 15. srpna mandát, v čele informační služby skončí. To se nestalo a kabinet ho pověřil vedením do jmenování nového ředitele, ke kterému by mělo dojít po volbách. S odposlechy prý také souvisely prezidentovy žádosti na odvolání Koudelky z funkce.

„Nechtěl jsem to příliš rozmazávat před volbami. Pevně jsem doufal, že pan Koudelka skončí k 15. srpnu a přijde tam člověk, který nebude fízlovat, šmírovat a špiclovat. A už je po patnáctém srpnu. Protože se tak tedy nestalo, tak jsem se ozval. Není možné, aby šéf BIS bez důkazů odposlouchával prakticky každého občana. To je jeden z důvodů a příkladů, proč pan Koudelka není mužem na svém místě,“ vysvětlil změnu názoru Zeman.

BIS dál povede Michal Koudelka

Domácí

S Koudelkou se podle svých slov Zeman nesetkal, protože mu nevěří. „Já panu Koudelkovi nevěřím. Proč bych s ním tedy jednal,” dodal.

BIS nebude komentovat Zemanova tvrzení o odposleších jeho okolí. Postupuje vždy podle zákona.

Reklama

Související články

BIS dál povede Michal Koudelka

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila, aby stávající šéf BIS Michal Koudelka pokračoval po 15. srpnu ve funkci jako pověřený šéf. Nového šéfa má vybrat...

BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého

Bezpečnostní informační služba (BIS) sledovala Martina Nejedlého, ekonomického poradce prezidenta Miloše Zemana, píše server Neovlivní. Nejedlý uvedl, že o tom...

Výběr článků

Načítám