Hlavní obsah

Slovenská policie měla za Fica lustrovat opoziční politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina kolem nitranského podnikatele Norberta Bödöra a tehdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara měla v roce 2015 lustrovat opoziční politiky. Podle Denníku N se to dělo v období jednobarevné vlády Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Robert Fico

Článek

Lustrováni měli být šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič, předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík, tehdejší předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Alojz Hlina, bývalý lídr strany Síť Radoslav Procházka a současný speciální prokurátor Daniel Lipšic.

„Rok před parlamentními volbami 2016 si skupina kolem Bödöra a tehdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara nechala policií vypracovat ‚vztahové diagramy', které se týkaly hlavních politických rivalů Směru,“ uvedl Denník N.

Slovenský žalobce chce pro bývalého elitního prokurátora 13 let vězení

Evropa

Podle listu probíhala lustrace opozičních politiků včetně jejich rodin, automobilů, bydliště, čísel mobilních telefonů, občanských průkazů a cestovních pasů. „Případ nyní vyšetřuje úřad inspekční služby, který již obvinil ze zneužití pravomocí tehdejšího ředitele odboru podpory řízení Národní kriminální agentury NAKA Mariana Zetochu,“ konstatoval deník.

Exšéf KDH říká, že na něj byly vyhotoveny až tři tyto diagramy, když dva se týkaly jeho osoby a třetí jeho firem. „Je to dost nepříjemný a zvláštní pocit dívat se na policejním monitoru na své rodinné příslušníky na vypracovaném vztahovém diagramu,“ konstatoval Hlina. Tímto způsobem měli lustrovat celkem 43 osob.

Na Slovensku obvinili policejního prezidenta

Zahraniční

Bödör i Gašpar jsou momentálně ve vyšetřovací vazbě. Jsou obviněni z vytvoření zločinecké skupiny a korupce. Bödör a podnikatel Marian Kočner stáli v roce 2017 také za lustrováním 29 novinářů, včetně Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn společně se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou. V seznamu byli novináři z televizí Markíza a Joj, Rozhlasu a televize Slovenska, Denníku N, deníku Sme, webu aktuality.sk a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám