Hlavní obsah

Slováci stále méně věří výsledkům voleb

Slováci výrazně méně důvěřují výsledkům sčítání hlasů ve volbách, než tomu bylo před pěti lety. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro Denník N.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Volební místnost v jedné z bratislavských základních škol.

Článek

V roce 2017 probíhal na Slovensku stejně jako v řadě dalších zemí průzkum European Values Study. Slovenská veřejnost považovala tehdy sčítání hlasů ve volbách za férovější než všeobecně veřejnost ve východní Evropě a na Balkáně, ale za méně férové než v západních zemích nebo na severu Evropy.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

Jen přibližně dvě procenta slovenské populace tehdy uvedla, že hlasy se nikdy nepočítají spravedlivě, letos už toto číslo dosáhlo 15 procent. V integritu zpracování voleb věřilo tehdy přes 80 procent Slováku, letos už jen 63 procent.

Pellegriniho to k Ficovi příliš netáhne

Zahraniční

Možný důsledek hybridní války

Denník N v této souvislosti upozorňuje, že to může být výsledkem působení politiků, ale také hybridních aktivit, jejichž snahou je přes podkopávání důvěry v legitimitu voleb podkopávat důvěru v celou demokracii a politiky, vyvolávat napětí ve společnosti, popřípadě vyvolávat protesty a násilnosti.

Volební proces vnímají jako nejméně spravedlivý sympatizanti krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, strany Republika (odštěpenci od LSNS), vládní strany Jsme rodina a opozičních stran Směr-sociální demokracie a Slovenské národní strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Řádné volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají v každém sudém roce, pokaždé je obměněna jedna třetina křesel, tedy 27 z 81. Funkční období senátora...

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Volby do dolní komory Parlamentu České republiky se konají každé čtyři roky, pokud nejsou vyhlášeny v dřívějším termínu kvůli rozpuštění Poslanecké sněmovny....

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Od roku 2013 Češi volí svého prezidenta přímou volbou, o budoucí hlavě státu tedy rozhodují přímo občané. Jak přesně prezidentské volby fungují, jak probíhají...

Výběr článků

Načítám