Hlavní obsah

Pellegriniho to k Ficovi příliš netáhne

Bratislava

Průzkumy veřejného mínění vykazují na Slovensku dlouhodobě nejvyšší preference straně Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho (46). Ta sice vznikla v roce 2020 odštěpením od strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica (57), avšak spolupráce Hlasu a Směru po dalších volbách není podle slovenských médií nevyhnutelná.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Obě strany bodují u voličů a jejich sociálnědemokratický základ vede automaticky k úvahám o jejich povolební spolupráci. Deník Sme však upozorňuje, že ve skutečnosti téměř polovina voličů Hlasu odmítá partnerství se Směrem.

Na Slovensku trvá vládní krize, nikdo nechce ustoupit

Evropa

„Z analýzy Sme vychází, že pro Pellegriniho by to měla být až poslední možnost,“ upozornil list.

Vůči současné politice Směru se Pellegrini vymezuje jen v náznacích
deník Sme

Šéf Hlasu si nechává otevřená vrátka

Deník Sme konstatoval, že zjednodušeně se dá říct, že Pellegrini nechce Fica, ale jeho voliče. Při založení Hlasu zdůrazňoval, že navazuje na politiku Směru.

„Člověk, který chodí dvacet let ve starých botách, může zatoužit po nových, především pokud se od těch starých moc neliší,“ konstatoval tehdy politolog Jozef Lenč.

Slovenskou koalici tmelí už jen Fico za dveřmi

Evropa

Část příznivců Směru viděla v Pellegrinim slušnější, uhlazenější a méně konfliktní verzi Fica. „Stal se pro ně jasnou náhradou za Fica,“ konstatoval politolog Michal Cirner.

Ve hře zůstává více variant

V parlamentních volbách v roce 2020 získal šéf Hlasu ještě na kandidátce Směru téměř dvakrát tolik preferenčních hlasů než Fico. Podle průzkumu agentury AKO si koalici Hlasu a Směru přeje 45 procent Pellegriniho voličů, avšak dalších 44 procent ji zavrhuje.

„Pellegrini tomu přizpůsobuje komunikaci. Vůči současné politice Směru se vymezuje jen v náznacích, nikoliv jasně a kategoricky. Snaží se působit jako kompromisní volba mezi radikálnější opozicí a vládní koalicí,“ uvedl deník Sme.

Jak by Slováci volili (v procentech)
Hlas20,0
Svoboda a Solidarita14,7
Směr14,6
Progresivní Slovensko9,8
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti9,2
Křesťanskodemokratické hnutí7,2
Jsme rodina6,0
Republika5,4
Zdroj: červencový průzkum agentury AKO

„S Robertem Ficem jsem se mentálně i lidsky rozešel. Účast ve vládě, ve které by seděl i on, si nedovedu představit,“ vysvětloval Pellegrini před časem svůj vztah s Ficem.

Když se však letos v květnu v parlamentu hlasovalo o vydání Fica k vazebnímu stíhání, Hlas předsedu Směru podržel. Pellegrini se tehdy nechal slyšet, že nemají žádné záruky, že pokud by vydali jakéhokoli poslance do rukou spravedlnosti, nebyl by to politický revanš.

Čaputová už na Slovensku není nejpopulárnější

Zahraniční

Podle politologa Radoslava Štefančíka se Pellegrini po předpokládaném vítězství v příštích volbách může dohodnout na vládní spolupráci s jinými stranami než se Směrem.

„Osobně by nebylo příjemné být opět společně s Ficem v jednom vládním seskupení, ale pokud to jinak nepůjde, určitě se s ním dá dohromady,“ připustil politolog i tuto možnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám