Hlavní obsah

Ruští komunisté chtějí přejmenovat stanici moskevského metra z Pražské na Koněvovu

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Moskva

V době diplomatického napětí mezi Prahou a Moskvou kvůli podezření na zapojení ruských agentů GRU do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, navrhují poslanci ruské Státní Duma přejmenovat stanici moskevského metra Pražská na Koněvovu, napsal list Izvějstija. Má to být také jednou z odvet na sundání sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sochu maršála Koněva nechala Praha 6 nejprve zakrýt, a poté i sundat.

Článek

S iniciativou přišla už dříve rada ministerstva obrany a podporují ji i komunisté. „Znovu zvedněme téma přejmenování a předložíme ho dalším frakcím,“ uvedl zástupce ÚV komunistické strany Vladimir Kašin. To mu však nestačí: „Měli bylo zajít dál. Nesmíme dovolit, aby se tyto sochy nejen maršálů, ale i řadových vojáků barbarsky hanobily. Je nutné uplatnit mezinárodní právo a vrátit na místa tyto monumenty uctívající Rusko.“

Ruský exministr se bojí, že by návrat Koněvovy sochy do Ruska posloužil jako příklad vzor

Evropa

Pro přejmenování stanice je také moskevská rada veteránů. „Vřele to podporujeme,“ řekl její první tajemník Rasim Akčurin, „je třeba pamatovat na to, že moskevské metro má mnoho dalších stanic, které by mohly být pojmenovány po maršálovi, nemusí to nutně být Pražská,“ dodal.

Celoruská veteránská organizace veteránů RVIO však nechce, aby Koněvova stanice vznikla na úkor Pražské, a chtěla by raději nazvat po Koněvovi některou z nově otevřených stanic.

Zloděj ukradl mramorové desky z někdejšího památníku Koněva

Krimi

„Jsme proti tomu, abychom se chovali jako někteří ´hybatelé´ na různých úrovních vlády v Česku, kteří zapomínají a desakralizují místa vojenské slávy. Stanice Pražská byla postavena, aby uctila, že Československo bylo spojencem SSSR a po boku Rudé armády bojoval československý sbor a my nesmíme zapomínat naši společnou historii,” uvedl věděcký šéf RVIO Michail Mjagkov.

Zdůraznil i význam Koněva jako člověka, který pomohl osvobodit část území SSSR a mnoha evropských zemí od nacistů. „Kdyby nebylo rychlého pochodu 1. ukrajinského frontu, jemuž velel Koněv, stále není jasné, jak velké ztráty by utrpěly Čechy,” dodal. Koněvova vojska sice dorazila do Prahy až 9. května, kdy v ní už zbývala jen malá část německých jednotek, ale Schörnerova skupina armáda Střed se z Prahy stahovala právě i kvůli rychlému postupu Koněvových sil.

Dejte nám maršála

Část veteránů je pro to, aby se socha Koněva z Prahy převezla do Ruska a tam byla vztyčena při příležitosti letošního 80. výročí přepadení SSSR nacistickým Německem. To by si přála i maršálova rodina. Komunistická strana uvedla, že připravena zaplatit převoz sochy.

V dubnu 2020 se ruský ministr obrany Sergej Šojgu obrátil na ministerstvo obrany ČR, aby byla socha předána Ruské federaci tak rychle, jak to jen jde, ale dostalo se mu odpovědi, že socha patří Praze 6 a jen ta s ní může disponovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám