Hlavní obsah

Rusové útočí po celé délce fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské jednotky dále útočí u Charkova a v Záporoží, uvedl ve středu ve svodce ukrajinský generální štáb. Tvrdé boje probíhají na Donbasu a v Mariupolu jsou bombardovány železárny. Britská tajná služba varovala, že ruské síly mohou ovládnou Slovjansk a Kramatorsk.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinci opravují tank po bojích v Doněcké oblasti.

Článek

Nepřítel podle ruského štábu ostřeloval z děl a minometů Charkov a nedalekou obec Protopopivka. Pokusil se také zaútočit na Dovheňke, ale neuspěl.

Na Donbasu Rusové pokračují v dělostřelecké palbě na pozice ukrajinských sil a v útocích na Lyman a Popasnu, kde boje dále pokračují.

Rusko pálilo na Ukrajinu od Kaspického moře, obává se sestřelení letadel

Evropa

Poté, co ruské útoky ze severu od Izjumu nepřinesly očekávané úspěchy, pokusili se Rusové prorazit od jihu v Záporožské oblasti u Orichivky, ale byli odraženi. Podle ne plně potvrzených zpráv bylo do márnice v Horlivce převezeno sto těl vojáků z 1. armádního sboru padlých v bojích v Záporoží.

Rusové se pokusí Ukrajince obklíčit

Podle britské rozvědky je však pravděpodobné, že se ruské síly pokusí o další útok z oblasti u Izjumu, protože tam shromáždili 22 taktických skupin o síle praporu. V ranní zprávě zveřejněné britským ministerstvem obrany se píše, že je pravděpodobné, že Rusové dobydou Kramatorsk a Severodoněck. Tím by získali kontrolu nad severovýchodem Donbasu a mohli se tam pokusit obklíčit ukrajinské obránce.

Opět byly bombardovány a ostřelovány mariupolské železárny Azovstal, kde se drží poslední obránci. V jejich areálu se přitom stále ukrývají nejméně dvě stovky civilistů.

Foto: Novinky

Zesílily také boje u ústí řeky Bug, ruský agresor tak ničil ukrajinská opevnění palbou z děl, tanků a raketometů. Nejtvrdší boje byly u obce Tomyna Balka.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám