Hlavní obsah

Rusové útočí na Severodoněck a Lyman

Kyjev

Ruské jednotky útočí na město Severodoněck, uvedl ve středu ve své svodce ukrajinský generální štáb. Rusko se toto město pokouší ovládnout už několik týdnů. Tvrdě se bojuje i o Lyman.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

„Ve směru na Severodoněck podnikají ruští okupanti útok na město za podpory dělostřelecké palby. Boje pokračují,“ uvedl generální štáb.

Boje se soustřeďují především do oblasti Donbasu s cílem zlomit tamní ukrajinský odpor. V Doněcké a Luhanské oblasti bylo odraženo devět ruských útoků.

„V lymanském směru nepřítel zesílil bojovou činnost. Za dělostřelecké a letecké podpory vede boj v rajónu Lymanu,“ dodal štáb, přičemž není jasné, zda se už nebojuje přímo ve městě, které chtějí ruské jednotky dobýt.

Ukrajinci zničili Rusům další pontonový most přes Severní Doněc

Evropa

Agresor útočil také směrem na Bachmut u Komyšuvachy, Jakovlivku a Trojecev, ale neuspěl.

Velká obkličovací operace nebude

Podle úterní analýzy amerického Institutu pro studium válek (ISW) ustoupilo ruské velení od záměru obklíčit všechny ukrajinské jednotky na východě v Doněcké a Luhanské oblasti a pokouší se soustředit na obklíčení menších kapes.

Snaží se o obkličovací operaci u Severodoněcku, která by zahrnovala i Rubižné a Lysyčansk, v úseku mezi Bachmutem a Lysyčanskem, u Zoloteho, ležícího severovýchodně od Popasné, a u Avdijivky.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci a Rusové svádějí tvrdé boje v SeverodoněckuVideo: AP

Pokračuje silná dělostřelecká a minometná palba na ukrajinské pozice u Avdijivky, Pesků, Marjinky, Orichivu a Novosilky, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Rusové se podle něj snaží udržet zbylé pozice u Charkova, odkud byli z větší části vytlačení. Ostřelují Rubižné a pokusili se neúspěšně zaútočit na Ternovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám