Hlavní obsah

Rusové přeskupili síly a chystají útok na Kyjev. Chtěli ho přitom dobýt za dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda nejpozději v pátek zahájí útok na Kyjev, uvedl vlivný washingtonský Institut pro studium války. Rusům se podle něj podařilo přeskupit síly soustředěné severně od města, které uvázly na silnicích. Kreml přitom původně chtěl dobýt Kyjev do dvou dnů.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr ruské kolony jedoucí Hostomelem

Článek

Institut dospěl v pondělí večer k závěru, že ruské síly se teď „soustřeďují na východních, severozápadních a západních okrajích Kyjeva“ a připravují se „na útok na hlavní město v následujících 24 až 96 hodinách“.

Jak úspěšný útok bude, podle institutu závisí částečně na tom, jak kvalitně byli Rusové schopni „dozásobit a reorganizovat“ své jednotky a upravit plán poté, co se ukázalo, že se Ukrajina odhodlaně brání.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

Ředitel CIA Bill Burns už v úterý uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin plánoval dobytí Kyjeva do dvou dní. „Výkon jeho vlastní armády byl neefektivní. Místo toho, aby to provedla během prvních dvou dnů útoku, což byl jeho plán, ani skoro po dvou týdnech stále není schopna plně obklíčit město,“ prohlásil Burns.

Ruské plány selhaly

Ředitel ruských studií v americkém Středisku pro námořní studia (CNA) Michael Kofman kriticky nahlíží na celou invazi. „Žádná část vojenské operace nevypadá racionálně a neodpovídá tomu, co byste čekal, že udělají.“ Lehké jednotky bez vzdušného krytí neuspěly ve snaze vstoupit do Kyjeva a Charkova během dvou dnů. Vojáci situaci podcenili, proto „jim bylo řečeno, že jdou pomoci Ukrajincům, aby se sami osvobodili“, řekl Kofman na akci zorganizované Královským institutem spojených služeb (RUSI), uvedl list The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Ruský obrněný transportér

Typickou ukázkou špatného plánování je šedesátikilometrová kolona na silnicích severozápadně od Kyjeva táhnoucí se k okrajům města od hranice s Běloruskem.

Kofman je však přesvědčen, že se při hodnocení situace přeceňují ruské „logistické problémy“ a nejde ani tak o nedostatek náhradních dílů a docházející naftu, jako o mnohem banálnější problém - uvolnit extrémně rozsáhlou zácpu, kdy na úzkých silnicích a kvůli měknoucímu terénu nemohla auta jet mimo silnice. Nepočítalo se s nastupující „rasputicou”, tedy blátem, ve kterém těžká kolová vozidla snadno uváznou, jak se to snadno stalo několika systémům protivzdušné ochrany Pancir S1. Navíc byla technika špatně udržovaná, což se projevilo na kvalitě pneumatik dlouho odstavených vozidel.

Ukrajinci nedokázali zničit kolonu

Podle experta na pozemní boje z RUSI Nicka Reynoldse budou pro obránce následující dny kritické, i když si osobně nemyslí, že by se Rusům podařilo vyřešit logistické problémy. Podle něj však už alespoň doplnili palivo a munici čelním jednotkám.

„Otázkou je, zda budou v dostatečně dobré kondici, aby obklíčili Kyjev,“ řekl Reynolds. Zmínil přitom psychologické dopady na špatně organizované ruské jednotky a tvrdý odpor Ukrajinců.

Mamutí ruská kolona mířící na Kyjev bobtná, ale nehýbe se

Evropa

Podle záběrů na sociálních sítích se ruská obrněná technika dostala až do Bohdanivky ležící 23 kilometrů severovýchodně od Kyjeva a u obce Brovary jsou u hlavní dálnice spojující Černihiv s Kyjevem.

Velkou roli při dobývání Kyjeva může hrát skutečnost, že ukrajinské jednotky nepohyblivou kolonu u Kyjeva nedokázaly úplně zničit, protože měly omezené kapacity vzdušných sil. Nyní už to pro ně bude těžší, protože si Rusové začali lépe uvědomovat hrozbu útoků drony, a asi se už neobjeví záběry Pancirů S1 bez radaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám