Hlavní obsah

Rusové poprvé na veřejnosti představili nový MiG-35

Novinky,
Moskva

Nový ruský frontový stíhací letoun MiG-35 patří k hlavním atrakcím moskevského veletrhu MAKS v Žukovském u Moskvy. Stroj vychází ze známého typu MiG-29, který sloužil i v československém letectvu, ale je vybaven nejmodernější avionikou, elektronikou a zbraňovými systémy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MIG 35Video: Reuters

 
Článek

Na veletrhu se nový letoun veřejnosti představil poprvé, a to hned i ve vzduchu. Jedná se o jeden ze dvou prototypů, druhý zatím pokračuje ve zkouškách.

Stroj sice nepředstavuje poslední pátou generaci stíhacích letounů, ale kvůli modernímu elektronickému vybavení je označován za generaci 4, která je schopna těmto extrémně drahým bojovým letounům čelit.

Schopnost strojů páte generace?

Podle ředitele společnosti MiG Sergeje Korotkova je letoun schopen díky použité elektronice a zmenšenému radarovém odrazu zvítězit i nad nejmodernějším americkým strojem F-35, což ovšem působí trochu jako propagační vyjádření.

I podle dalšího ředitele společnosti Ilji Tarasenka dosahuje schopnosti strojů páté generace. „Má nový radar a vybavení pro průzkum. Je vybaven vylepšenými zbraněmi a pokryt materiálem dávajícím mu vlastnosti stealthu, takže je pro protivníka neviditelný. To ho činí atraktivním (pro zákazníky),“ řekl Tarasenko televizi RT.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

MiG-35 startuje na veletrhu MAKS

Představení poslední reinkarnace migu ukazuje, že i Rusko počítá s dalším rozvojem bojových letadel čtvrté generace, které jsou už ve výzbroji. Nemíní sázet jen na extrémně drahé stroje páté generace, i když je vyvíjí, jak ukazuje Suchoj T-50.

I USA se rozhodly dále udržet flotilu strojů čtvrté generace, které stále tvoří jádro amerického letectva. Důvodem je, že tyto stroje mají integrovánu velmi širokou paletu výzbroje, jaká u nejmodernějších strojů není ještě odzkoušena, a jejich schopnosti jsou pro většinu konfliktů zcela dostačující.

Stroj za miliardu

Mig-35 byl poprvé představen v roce 2007. Bylo to na aerosalónu Aero India v Bengalúru, protože tehdy se Rusko účastnilo soutěže indického letectva o nový víceúčelový stroj, ve které ale v roce 2011 neuspělo.

Stroj vychází z námořní verze MiG-29K. Typ byl dále rozvíjen a poslední verze vzlétla loni. Na konci ledna letošního roku byl MiG-35 představen ruské vládě a i případným zahraničním zákazníkům. [celá zpráva]

Od starší varianty představené v Indii se lišil tím, že nebyl vybaven vektorovatelnými výstupními tryskami, aby se udržela nižší cena.

Stroj je poháněn motory RD-33MK Mořská vosa. Maximální rychlost se odhaduje na 2400 km/h, při zemi však jen na 1450 km/h.

Podle televize Rossija 24 by se cena měla pohybovat kolem 45 miliónů dolarů (cca miliarda korun). Očekává se, že by se měl vyrábět od roku 2019, ale zatím není jasné, zda má výrobce další objednávky kromě první na třicet strojů pro ruské vzdušné síly. O 46 letounů má zájem Egypt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám