Hlavní obsah

Rusové nemají zájem na ukončení války, tvrdí poradce Zelenského

Alexander Rodnyansky, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho, v pořadu německé televize ARD varoval před očekáváními, že válečný konflikt s Ruskem se v brzké době vyřeší mírově. Pokud nyní ruské vedení říká, že má zájem na mírovém řešení, je to klamný manévr, řekl Rodnyansky

Foto: Pavel Dorogoy, ČTK/AP

Pohled na zničený Charkov

Článek

Cílem Ruska je podle Rodnyanského získat čas a vzbudit v obyvatelích Evropy naději, že se najde řešení a vbrzku zavládne mír. Během této doby chce Rusko naverbovat nové vojáky a poté znovu zahájit ofenzívu. „To je typický podvod, velmi dobře promyšlený. Tento režim rozumí pouze síle,“ řekl poradce Zelenského.

„Samozřejmě, my všichni na Ukrajině věříme, že tuto válku můžeme vyhrát,“ řekl Rodnyansky. Jedinou otázkou je, jak dlouho to bude trvat – a „kolik lidí zemře, než to vyhrajeme“. Ukrajina proto podle něj potřebuje další podporu.

Příměří s Ruskem uzavřeme nejpozději v květnu, věří Zelenského poradce

Válka na Ukrajině

Rodnyansky zopakoval, že Ukrajina „ideálně“ chce bezletovou zónu. NATO to několikrát odmítlo. Pokud se tak nestane, je potřeba „střední řešení“ mezi takovou zónou a nicneděláním. Ukrajina musí získat „velmi pokročilé protiletadlové zbraně“, jako je protiletadlový raketový systém Patriot nebo balistické střely. Je v zájmu všech Evropanů ukončit tento konflikt co nejrychleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám