Hlavní obsah

Rusko zvýší vojenský rozpočet. Dochází mu přesná munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Londýn

Britská vojenská rozvědka v úterý upozornila, že podle tvrzení ruské Vojenskoprůmyslové komise stoupne ruský vojenský rozpočet o 600 až 700 miliard rublů (246 až 287 miliard korun), což představuje asi pětinový nárůst. Z vyjádření ruských představitelů plyne, že dochází přesná munice a Rusko zaostalo ve výrobě a zavádění dronů.

Foto: Reuters

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběr odpálení rakety na Oděsu.

Článek

O odhadovaném nárůstu ruského vojenského rozpočtu mluvil 10. června první tajemník ruské Vojenskoprůmyslové komise Andrej Jelčaninov. Podle něj rozpočet stoupne na 4,2 biliony rublů, což bude představovat 3,1 procenta HDP, i když původně měl dosáhnout jen 2,6 procenta.

Nězavisimaja gazeta podotýká, že to neznamená totální militarizaci ekonomiky, protože v době modernizace armády v letech 2014 až 2017 šlo na obranu 3,2 až 4 procenta HDP

Zvýšení výdajů umožní ruským zbrojovkám, aby pomalu mobilizovaly ke splnění požadavků, jež nastolila válka na Ukrajině. Deník však podotkl, že při plnění mnoha požadavků budou zbrojovky čelit problémům kvůli dopadu sankcí. Zmiňuje především to, že potíže má Rusko s výrobou kvalitní optiky a pokročilé elektroniky.

Ruský vicepremiér Jurij Borisov v pondělí podle serveru Vojennoje obozrenije uvedl, že ruský vojenskoprůmyslový komplex během „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, jak Rusko nazývá svou agresivní válku, pracuje neúnavně na výrobě vysoce přesných zbraní a v továrnách přešli na dvousměnný a někde i trojsměnný provoz. Podle něj „nastupuje éra vysoce přesných zbraní“. které se však na západě už používají několik dekád, Američané je běžně užívali už ve Vietnamu.

Borisov podotkl, že „války se mění a není možné všechno předvídat“. Z jeho vyjádření plyne, že zásoby přesné munice se tenčí, jak na to upozorňují i západní experti, byť Borisov dříve tvrdil, že se není třeba bát, že by se zásoby přesných zbraní vyčerpaly. Ruské letectvo stále více shazuje nenaváděné bomby a klesá i počet vypálených střel s plochou dráhou letu, používaných proti ukrajinské infrastruktuře.

Rusku dochází přesná munice

Evropa

Třísměnný provoz zavedla Votkinskij Zavod v Udmurtii, vyrábějící rakety Iskander, kde bylo zřízeno přes 500 nových míst. Výbor vojenskoprůmyslové rady oznámil, že výroba přesné munice je „prioritou číslo 1, následuje bezpilotní technika, letectvo a obrněné technika“.

Borisov také přiznal, že se zavádění skoro všech typů ruských dronů do výzbroje výrazně zpozdilo, což jasně ukázala právě operace na Ukrajině. Rusku nechybí jen útočné drony, ale také průzkumné.

„Pozdě jsme se začali vážně zabývat zaváděním bezpilotních prostředků,“ řekl Borisov s tím, že se problém řeší a Rusko k tomu dotlačila už válka v Sýrii. „Máme téměř všechny typy bezpilotních prostředků,“ dodal.

Ty podle něj nejsou o nic horší než turecké. Obranný průmysl podle něj zvýší masovou výrobu donů, ale „vše se neudělá naráz“.

Reklama

Výběr článků

Načítám