Hlavní obsah

Rusko zničilo střelou Oniks hangár s výzbrojí u Oděsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zaútočilo na hangár se zbraněmi u letiště v Oděse protilodní střelou s plochou dráhou letu P-800 Oniks, uvedla agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo video z údajného vypálení rakety na OděsuVideo: Reuters

 
Článek

„Při plnění úkolů zvláštní vojenské operace ozbrojené síly Ruské federace provedly další úder vysoce přesnými zbraněmi na objekty vojenské infrastruktury ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedl zdroj agentury TASS.

„Posádka pobřežního raketového systému Bastion na černomořském pobřeží vypálila na určený pozemní cíl vysoce přesnou raketu Oniks,“ dodal zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení ruské střely Oniks proti Ukrajině

„Na vojenském letišti v oblasti Oděsy byl zničen hangár se zbraněmi a municí předanými z USA a evropských zemí,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury Interfax.

Oděsa se stala terčem ruských střel s plochou dráhou letu

Evropa

Uvedl, že k útoku byly použity rakety Oniks.

Ukrajinské velení přiznalo exploze u Oděsy, ale mělo jít o střely země-vzduch vypalované z protiruského průzkumného dronu, který se podle ukrajinského jižního velitelství podařilo sestřelit.

Exploze byly slyšet v sousední Mykolajivské oblasti. Ukrajinský generální štáb v neděli varoval, že Rusko podnikne ofenzívu na jihu.

V Oděse byl proto zaveden zákaz vycházení mezi 1. a 3. květnem od 22 večer do pěti ráno.

Střely Oniks 

Rakety P-800 Oniks jsou nadzvukové protilodní střely s plochou dráhou letu poháněné náporovým motorem, které se pohybují rychlostí dvakrát až třikrát vyšší, než je rychlost zvuku.

Urychluje je raketový motor a po dosažení potřebné rychlosti začne pracovat náporový motor.

Střely Oniks existují v několika verzích, které jsou určené nejen k útokům na lodě, ale i na pozemní cíle. Jejich hlavice mají hmotnost 200 až 300 kg Vypouštět se mohou z lodí, ponorek i letadel a pozemních zařízení.

Dosah mají podle druhu verze 300 až 800 kilometrů. Pozemní varianta se využívaná v mobilním systému Bastion-P. Dosah má podle verze a způsobu vypouštění 300 až 800 kilometrů.

Rusko tyto střely použilo ve válce na Ukrajině už na začátku dubna. Předtím je používalo v Sýrii.

Na základě střely Oniks vznikla indicko-ruská protilodní střela BrahMos, u které se vyvíjí i vylepšená hypersonická verze.

Indie otestovala námořní verzi protilodní střely BrahMos

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám