Hlavní obsah

Rusko za sto dní války inkasovalo za paliva přes dva a čtvrt bilionu. Většinu z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Rusko během prvních sto dní války na Ukrajině exportovalo fosilní paliva za 93 miliard eur (2,3 bilionu korun). Většina šla do EU, kde je kupovali především Němci a Italové, uvedla zpráva finského Centra pro výzkum energie a čistý vzduch (CREA). Francie dokonce své nákupy zvýšila.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce se na ruském exportu podílela ropa, které se prodalo za 46 miliard eur, následoval zemní plyn, ropné produkty, zkapalnělý plyn a uhlí. Průměrné ceny byly o 60 procent vyšší než před rokem.

Největším jednotlivým importérem je Čína, která dovezla paliva na 12,6 miliardy eur (311 mld. Kč), následovaná Německem s 12,1 miliardy a Itálií se 7,8 miliardy. I když v květnu kvůli sankcím export klesl, vyšší cena umožnila Kremlu, aby si plnil pokladnice.

Cena plynu setrvale klesá, zdražuje ale elektřina

Ekonomika

Analytička CREA Lauri Myllyvirtová se pustila i do Francie, která podobně jako Čína, Indie a Spojené arabské emiráty od začátku invaze nakupuje více než před ní. „Zatímco EU zvažuje tvrdší sankce proti Rusku, Francie zvětšila své importy a stala se největším nákupcem LNG na světě.“

Podle ní Paříž většinu energií nakupuje na spotovém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám