Hlavní obsah

Rusko za sto dní války inkasovalo za paliva přes dva a čtvrt bilionu. Většinu z EU

Helsinky

Rusko během prvních sto dní války na Ukrajině exportovalo fosilní paliva za 93 miliard eur (2,3 bilionu korun). Většina šla do EU, kde je kupovali především Němci a Italové, uvedla zpráva finského Centra pro výzkum energie a čistý vzduch (CREA). Francie dokonce své nákupy zvýšila.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce se na ruském exportu podílela ropa, které se prodalo za 46 miliard eur, následoval zemní plyn, ropné produkty, zkapalnělý plyn a uhlí. Průměrné ceny byly o 60 procent vyšší než před rokem.

Největším jednotlivým importérem je Čína, která dovezla paliva na 12,6 miliardy eur (311 mld. Kč), následovaná Německem s 12,1 miliardy a Itálií se 7,8 miliardy. I když v květnu kvůli sankcím export klesl, vyšší cena umožnila Kremlu, aby si plnil pokladnice.

Cena plynu setrvale klesá, zdražuje ale elektřina

Ekonomika

Analytička CREA Lauri Myllyvirtová se pustila i do Francie, která podobně jako Čína, Indie a Spojené arabské emiráty od začátku invaze nakupuje více než před ní. „Zatímco EU zvažuje tvrdší sankce proti Rusku, Francie zvětšila své importy a stala se největším nákupcem LNG na světě.“

Podle ní Paříž většinu energií nakupuje na spotovém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám