Hlavní obsah

Rusko se snaží rozšířit kontrolované území na západě Doněcku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruští vojáci vedou operaci ve směru na Bachmut a Avdijivku, čímž se snaží rozšířit kontrolované území na západním okraji Doněcku, uvedl v pátek ráno ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní svodce.

Foto: Reuters

Ruské jednotky v okolí Azovstalu

Článek

„Nepřítel se snaží vytvořit příznivé podmínky pro dobytí Soledaru a Bachmutu, a rozšířit tak kontrolované území na západním okraji Doněcku,“ uvedl štáb.

Ve směru na Bachmut Rusko v noci pokračovalo v ostřelování vojenské i civilní infrastruktury poblíž několika osad. Útočné akce s cílem zlepšit taktické postavení ale byly neúspěšné.

Na Ukrajině padla plukovnice, která se chlubila zabíjením. Putin ji vyznamenal

Evropa

Generální štáb informoval také o útocích ve směru na zmiňovanou Avdijivku, kde boje nadále pokračují. Útoky pokračovaly také v dalších směrech – na Kramatorsk, Slavjansk a Charkov.

Klidnější naopak byla situace u Novopavlovsku a Záporoží. Pokračovalo sice ostřelování, ale větší aktivitu okupantů tam generální štáb nezaznamenal.

Ruská učitelka dostala pět let podmíněně za kritiku války. Udali ji žáci

Evropa

Exploze se naopak ozvaly nad ránem v Mykolajivu. Podle starosty města Oleksandra Sinkevyče došlo v jedné z mykolajivských čtvrtí k silným výbuchům. Starosta tak požádal obyvatele, aby nevycházeli ze svých domů a drželi se dál od oken.

Institut pro studium války (ISW) ve svém pravidelném hlášení uvedl, že ruská armáda teď stojí před těžkou volbou. Pokud bude Ukrajina schopna zatlačit na Izjum a pokračovat v protiofenzivě v Chersonské oblasti, budou se ruští vojáci muset stáhnout ze svých západních pozic v okolí Izjumu, nebo použít na jeho obranu více personálu a vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám