Hlavní obsah

Na Ukrajině padla plukovnice, která se chlubila zabíjením. Putin ji vyznamenal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě Horlivka na východoukrajinském Donbasu přišla o život velitelka Olga „Korsa“ Kačurová, jedna ze zakladatelek domobrany samozvané Doněcké lidové republiky. Ukrajinská raketa zasáhla její auto, když projížděla městem, píše server deníku Daily Mail. Kačurovová je první důstojnicí, která zahynula během ruské invaze na Ukrajinu a 97. známým důstojníkem útočící strany, který během invaze padl.

Foto: Profimedia.cz

Olga „Korsa“ Kačurová

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin udělil Kačurové in memoriam nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruska „za její odvahu a hrdinství prokázané při výkonu vojenské služby“.

Britský list The Daily Mail připomíná, že Kačurová se v rozhovorech pro ruské propagandistické kanály chlubila, jak si užívala zabíjení Ukrajinců a jak vojáci její jednotky stříleli na civilisty v oblasti Donbasu.

Kačurová pracovala na policejním oddělení v Horlivce a do doněckých milicí vstoupila v dubnu 2014, kdy Rusko oblast obsadilo. Stala se velitelkou raketové jednotky se 140 vojáky, její prapor obsluhoval systém Grad a účastnil se řady bojových operací. Byla několikrát zraněna a od roku 2015 měla hodnost plukovníka v silách Doněcké lidové republiky.

Převlékala se do ukrajinské uniformy

Velení ukrajinské armády tvrdí, že se často převlékala do uniforem ukrajinských vojáků, a tak podnikala diverzní akce, aby se později válečná zvěrstva mohla svádět na Kyjev. Podnikání útoků v uniformě protivníka je přitom porušením válečných konvencí.

Rusko má na naverbované vojáky fintu s penězi

Evropa

„Měla na svědomí ostřelování měst na Donbasu a smrt mnoha civilistů,“ tvrdí ukrajinský novinář Denis Kazanskyi. V nepřítomnosti jí ukrajinský soud uložil za „teroristické aktivity“ trest 12 let vězení.

Ruská velitelka zahynula zhruba měsíc po pohřbu první ruské vojákyně, která byla zabita na Ukrajině. Pětatřicetiletá desátnice Anastasia Savická byla pohřbena 13. července ve svém rodném Volgogradu. „Byla první vojákyní, která zemřela během zvláštní vojenské operace,“ uvedl Alexandr Strukov, šéf místních válečných veteránů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám