Hlavní obsah

Rusko přisouvá k Izjumu nové jednotky, stávající jsou vyčerpané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko přisouvá k Izjumu, kde chce pokračovat v útoku, z Bělgorodské oblasti další jednotky. Jde především o útvary z Dálného východu, uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Podle zprávy britské rozvědky jsou jednotky stažené od Kyjeva vyčerpané a oslabené a Rusko je muselo sloučit.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Ukrajinský vojenský náklaďák míří k frontě u Izjumu.

Článek

Podle poslední svodky ukrajinského generálního štábu se k Izjumu v Charkovské oblasti přesouvají z ruské Bělgorodské oblasti samostatné ruské jednotky přisunuté z Východního vojenského okruhu. Ruské jednotky se pokoušejí nastoupit směrem na Sulyhivku a Dovhen'ke.

U Izjumu v minulých dnech ruské síly postoupily na jih a dobyly Zavody. Podle generálního štábu nepřítel dále ostřeluje z děl a raketometů ukrajinské pozice u Izjumu i Charkova.

Rusové marně útočí ve dvou směrech z Izjumu

Evropa

Ukrajinští vojáci při dělostřeleckém útoku na soustředění ruských sil u Izjumu zničili přes 30 kusů ruské vojenské techniky, především tanků, ale i obrněných transportérů BTR a BMD. Objevila je při průzkumné misi skupina příslušníků ukrajinské Národní gardy zvláštního určení, která odhalila i velitelský post. Dělostřelci použili děla i raketomety.

Rusko sloučilo boji oslabené jednotky

Rusko bylo nuceno sloučit a přesunout vyčerpané a nesourodé jednotky z neúspěšného postupu na severovýchodě Ukrajiny, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině, kterou vypracovala britská rozvědka.

Podle ní se soustředí na Donbas: „Rusko doufá, že geografickým soustředěním bojové síly, zkrácením zásobovacích tras a zjednodušením velení napraví problémy, které dříve omezovaly jeho invazi.“

„Nedostatky v ruské taktické koordinaci přetrvávají. Nedostatek dovedností na úrovni jednotek a nedůsledná letecká podpora způsobily, že Rusko není schopno plně využít svou bojovou masu, navzdory místním zlepšením,“ uvedlo britské ministerstvo.

Rusové si stěžují, že USA dodávají jejich vrtulníky na Ukrajinu

Evropa

Agentura AP citovala analytiky, podle kterých ruské síly, kterým se zpočátku války nepodařilo dobýt Kyjev, byly přesunuty bez času potřebného k řádnému přezbrojení a doplnění stavu.

Rusové jsou v Rubižném

Velení ukrajinské armády potvrdilo, že ruské jednotky pokračují v ofenzivě na východě země.

„Na území Doněcké a Luhanské oblasti bylo za posledních 24 hodin odraženo 14 nepřátelských útoků,“ tvrdí ukrajinský štáb.

Útočí na Lyman na Severodoněck, přičemž chtějí zcela dobýt Rubižné. Z vyjádření plyne, že se jeho části navzdory snaze obránců už zmocnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám