Hlavní obsah

Rusko otestovalo novou balistickou raketu

Moskva

Rusko úspěšně vypustilo svou nejnovější mezikontinentální balistickou raketu, uvedla v pondělí bez bližších podrobností agentura TASS s odvoláním na informaci, kterou jí poskytl zdroj z obranného průmyslu. Test proběhl v půlce června a raketa vzlétla z kosmodromu Pleseck na severozápadě Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Nový nosič by měl nahradit rakety Jars (na snímku).

Článek

„V půlce června byla poslední unikátní balistická raketa MIT úspěšně vypuštěna z kosmodromu Pleseck,“ uvedl zdroj TASSu.

MIT je Moskevský institut tepelného inženýrství, který je součástí ruské kosmické agentury Roskosmos a 13. května oslavil 75 let existence. V minulosti se podílel na vývoji ruských balistických raket Topol, Topol-M, Jars a Bulava, které jsou už ve výzbroji ruské armády.

Test ruské rakety nové generace byl úspěšný. Na druhou zkoušku se čekalo šest let

Věda a školy

Oficiální informaci k uvedenému testu nové rakety MIT zatím neposkytl. TASS nicméně v této souvislosti napsal, že už dříve bylo oznámeno, že institut v rámci modernizace strategických zbraní začal vyvíjet „perspektivní“ mezikontinentální balistickou raketu Kedr (cedr), kterou bude možné odpalovat ze sil i z mobilních zařízení. Testovací a konstrukční práce by podle této informace měly začít na přelomu let 2023 a 2024. Má jít o strategickou balistickou raketu na tuhá paliva. Náklady na její vývoj jsou pokryty do roku 2027. Kedr by měl starší rakety včetně jarsů nahradit ve třicátých letech.

Jars je vylepšený a zvětšený Topol M, který může mít tři až deset hlavic a může být vypouštěn ze sil i z mobilních ramp. Odpálit se dá za sedm minut. Startovací hmotnost je 49 tun a dosah mezi 2000 a 10 500 km.

Rusko má nyní ve výzbroji 64 raket R-36M2, 45 mobilních topolů, 60 topolů pro vypouštění ze sil, 18 mobilních jednotek Topol M a 135 mobilních jednotek Jars a 14 raket Jars v silech. Původní topoly by měly být vyřazeny ještě do konce dvacátých let, uvedl server The National Interest.

KLDR otestovala dvě balistické rakety krátkého doletu

Svět

Mezikontinentální balistická raketa je schopná dopravit s vysokou přesností na vzdálenost převyšující 5000 kilometrů bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží.

Rusko a USA se letos v lednu dohodly na prodloužení smlouvy známé pod zkratkami START 3 nebo Nový START, která omezuje počty strategických jaderných zbraní. Dokument podepsali v dubnu 2010 v Praze tehdejší prezidenti USA Barack Obama a Ruska Dmitrij Medvěděv. Předchůdce nynějšího amerického prezidenta Joea Bidena Donald Trump pokračování smlouvy nechtěl a Biden se se svým protějškem Vladimirem Putinem na jejím pokračování dohodli pouhý týden před vypršením platnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám