Hlavní obsah

Rusko ničí na Ukrajině televizní vysílače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Vinnyca

Rusko ve středu zaútočilo raketami na televizní věž ve Vinnycje a poškodilo ji, uvedl představitel Vinnyckého regionu Serhij Borzhov. Je to už pátá televizní věž zasažená ruskými střelami, což nasvědčuje tomu, že se Rusko snaží připravit Ukrajince o přístup k informacím.

Foto: Profimedia.cz

Poškozená televizní věž v Kyjevě

Článek

Podle svědků zazněly ráno v krátkém časovém odstupu dva výbuchy. Borzhov uvedl, že byl poškozen jeden z objektů vysílače, ale neupřesnil jaký. Vysílání na televizních a rozhlasových vlnách bylo z technických důvodů přerušeno.

Složte zbraně, burcovala ukrajinská televize jménem Zelenského. Byla to akce hackerů

Bezpečnost

Při tomto útoku na televizní vysílač naštěstí nikdo nezemřel, potvrdil správce.

Jako první byla terčem ostřelování už v prvních dnech invaze televizní věž v Kyjevě, kde zemřelo pět osob. Následovala televizní věž v Charkově a v posledním týdnu byla zasažena i televizní věž v Lucku u hranic s Polskem a v Rivne.

Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě

Zahraniční

Při útoku na televizní věž v Rivne zemřelo 20 lidí a devět jich bylo zraněno. Místní televize však podle stanice France 24 už zase funguje.

Ruská vojska úmyslně ničí rozhlasové a televizní vysílače, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. „Počínání okupantů jsou zaměřena na vnucování ruské propagandy a ideologie a potlačení všech ostatních zdrojů informací,“ poznamenala.

Při ruském ostřelování Charkova byla poškozena televizní věž

Válka na Ukrajině

Zejména starší občané na vesnicích jsou odkázáni na terestrické televizní a rozhlasové vysílání, satelitní příjem je více rozšířen ve městech, kde jsou satelity pro celé domy.

Ombudsmanka též zmínila, že ve válce byli zabiti již tři novináři a tři desítky jich byly zraněny. V bojích u Mykolajiva zemřel Viktor Dudar, kameraman Jevhen Sakun se stal obětí ostřelování Kyjeva raketami a americký novinář Brent Renaud byl zabit ve městě Irpiň u Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám