Hlavní obsah

Složte zbraně, burcovala ukrajinská televize jménem Zelenského. Byla to akce hackerů

– Kyjev/Moskva

Výzvu ke složení zbraní odvysílala ve středu odpoledne televizní stanice Ukrajina 24. Nebyla přitom mířena na ruské okupanty, nýbrž na ukrajinské jednotky. Zprávu ale vzápětí dementoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, šlo totiž o práci hackerů.

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Výzva ke složení zbraní se zobrazila v informační liště ve spodní části obrazovky, která je nedílnou součástí vysílání ukrajinské zpravodajské televize. Vše nasvědčovalo tomu, že za výzvou stojí přímo hlava Ukrajiny.

„Pozor! Výzva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského! Drazí Ukrajinci! Vážení obránci! Ukázalo se, že být prezidentem není až tak snadné. Jsem nucen přijímat obtížná rozhodnutí. Zprvu jsem se rozhodl vrátit Donbas. Nastal čas podívat se pravdě do očí,“ citovala sdělení, které se zobrazilo v televizním vysílání stanice Ukrajina 24, ruská redakce BBC.

„Nevyšlo to. Situace se jen zhoršila. Výrazně zhoršila. Žádné zítra už není. Přinejmenším pro mne. Rozhodl jsem se s vámi rozloučit. Radím vám složit zbraně a vrátit se domů k rodinám. V této válce nemá smysl umírat. Radím vám žít a chystám se udělat totéž,“ stálo v informační liště.

Ukrajinský prezident ale zprávu okamžitě dementoval. „Pokud jde o dětinskou provokaci, že navrhuji složit zbraně, tak mohu jen poradit ruským vojákům, aby složili zbraně oni a vrátili se domů,“ uvedl Zelenskyj.

Stanice Ukrajina 24 informovala, že počítačové systémy, prostřednictvím kterých se ovládá informační lišta ve vysílání, prolomili „nepřátelští hackeři“. Zda za útokem stojí Rusové, však zatím není jasné.

Ruští hackeři si oťukávali ukrajinské cíle na webu už 36 hodin před invazí

Válka na Ukrajině

Hackerské skupiny pomáhají Rusku

Za Ukrajinu se postavilo bezprostředně po vpádu ozbrojených sil na její území hackerské hnutí Anonymous, které vyhlásilo Rusku válku. Hned několik hackerských uskupení se ale přidalo na stranu Ruska a nyní se snaží škodit na Ukrajině.

„Oficiálně vyjadřujeme svou podporu ruské vládě. Pokud se někdo rozhodne zorganizovat kybernetický útok nebo jakékoli válečné aktivity proti Rusku, použijeme všechny naše zdroje, abychom zaútočili na kritické infrastruktury této země,“ prohlásilo hackerské uskupení Conti.

Není přitom jedinou hackerskou skupinou, která se přiklonila na stranu Ruska. Mezi další patří běloruský UNC1151, jak upozornil server The Record.

Za největší zemi na světě se postavila také skupina SandWorm, která je podle některých zdrojů organizována a placena přímo ruským státem. Stojí například za malwarem Cyclops Blinks, který byl použit k útokům na Ukrajinu již v minulých letech.

Na straně Ruska je i hackerské uskupení The Red Bandits, které hacknulo kamery ve vozidlech ukrajinské policie a záběry následně zveřejnilo na Twitteru. „Pokud Ukrajina neudělá to, co chce Rusko, budou naše útoky proti Ukrajině eskalovat,“ varovali hackeři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám