Hlavní obsah

Rusko nepřestává dráždit Izrael. Jeho žoldáci prý bojují po boku nacistů z Azova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrocené vztahy mezi Izraelem a Ruskem pokračují. Izraelští žoldáci totiž podle mluvčí ruského ministerstva zahraniční Mariji Zacharovové bojují na Ukrajině po boku neonacistů z Azova.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Řeknu něco, co izraelští politici neradi uslyší, ale možná je to bude zajímat. Izraelští vojáci bojují bok po boku s neonacisty z Azova,“ řekla Zacharovová v rozhovoru pro Sputnik. Jako důkaz pro své tvrzení uvedla, že viděla video.

Minulý týden se na sociálních sítích objevilo video, na kterém voják v hebrejštině děkuje izraelské vládě, že mu dovolila bojovat proti Rusku. Poděkoval také ukrajinskému rabínovi a popřál lidem šťastný pesach.

Rusové dál provokují Židy. Tvrdí, že Izrael podporuje neonacisty na Ukrajině

Evropa

Více informací o vojákovi ale není známo.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na slova Zacharovové zareagoval na Twitteru. „V dubnu Estonsko zadrželo tři a půl tuny kokainu směřujícího do Ruska. Zdá se, že nedostatek kokainu donutil ruské ministerstvo zahraničí přesunout se k něčemu většímu,“ uvedl Podoljak.

Vztahy mezi Ruskem a Izraelem jsou v posledních dnech napjaté. Roztržku vyvolal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který o víkendu uvedl, že nacistický vůdce Adolf Hitler měl židovskou krev a že mezi největšími antisemity jsou sami Židé. Rozhněval tím Izrael, který za jeho necitlivá slova požadoval omluvu, protože Lavrov udělal z obětí holokaustu jejich pachatele. Rusko, které tvrdí, že chce Ukrajinu „denacifikovat“, ale chybu neuznalo a svou rétoriku naopak ještě více přiostřilo.

Izrael si dosud zachovával nenarušené vazby s Ruskem, které vojensky drží na uzdě situaci v sousední Sýrii. V úterý ale vyšlo najevo, že už připravuje vojenskou podporu Ukrajině.

Izrael připravuje větší vojenskou podporu Ukrajiny

Blízký a Střední východ

Omluvu žádá i vrchní ruský rabín blízký Putinovi

Za šokující označil výroky šéfa ruské diplomacie Lavrova o Hitlerově židovském původu ruský vrchní rabín Berel Lazar. Naznačil, že by bylo dobré se za ně omluvit. Lazar je přitom považován za člověka blízkého prezidentovi Vladimiru Putinovi. Přesto ale stejně jako federace židovských ruských komunit, již vede, vyjádřil nelibost nad ukrajinskou válkou, i když Putinův režim přímo nekritizoval.

„Nepovažuji se za člověka, který by měl radit šéfovi ruské diplomacie, ale bylo by pěkné, kdyby se Židům omluvil a přiznal, že se mýlil,“ napsal Lazar v odpovědi na žádost o komentář židovské zpravodajské agentury Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Reklama

Výběr článků

Načítám