Hlavní obsah

Rok od potopení Mořské panny v Maďarsku. Loď skončila na dně Dunaje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Déšť, špatná viditelnost a nepozornost kapitána hotelové lodě Viking Sigyn poslala přesně před rokem u Markétina mostu v Budapešti ke dnu vyhlídkovou loď Mořská panna. Ve vodách Dunaje 29. května 2019 zahynulo 26 jihokorejských turistů a dva členové maďarské posádky, zachránit se podařilo jen sedm lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mořská panna se potopila loni 29. květnaVideo: Reuters

 
Článek

Vrak lodě Mořská panna vyzvedli na hladinu až 11. června 2019 za účasti maďarských a jihokorejských záchranářů a potápěčů. Našla se těla 27 obětí, 40letá žena z Jižní Koreje je nadále evidovaná jako pohřešovaná.

Ze dna Dunaje vyzvedli loď Mořská panna, ve vraku našli čtyři těla

Zahraniční

„Byl jsem na palubě, když došlo k nárazu. Ten mě odhodil do vody a naštěstí jsem se udržel na hladině. Pokusila se mě vytáhnout na palubu posádka lodě proplouvající kolem místa nehody, ale voda i mé oblečení byly od oleje, takže jsem jim vyklouzl z rukou. Vylovila mě až posádka další lodě,“ uvedl jeden ze zachráněných jihokorejských turistů.

Hotelová loď ve večerních hodinách narazila zezadu do vyhlídkové lodě a Mořská panna šla ke dnu během několika vteřin. Záchranné čluny se zpožděním spustili až členové posádky Viking Sigyn bez příkazu kapitána. Ukrajinský kapitán hotelové lodě čelí obvinění ze zabití z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci. Kapitánovi Juriji C. (65) hrozí až devět let vězení.

Kapitána, který poslal Mořskou pannu ke dnu, pustí z vazby na milionovou kauci

Evropa

Podle maďarských médií švýcarská společnost, která provozuje hotelovou loď Viking Sigyn, odmítá vyplatit odškodnění rodinám obětí i společnosti, která provozovala Mořskou pannu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry vytahování potopené lodi Mořská panna z 11. června

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám