Hlavní obsah

Rakousko pouští neočkované zpět do restaurací a obchodů

Vídeň
Aktualizováno

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Na tiskové konferenci ve Vídni to v sobotu řekl kancléř Karl Nehammer, podle něhož budou mírnější pravidla platit například v obchodu, gastronomii nebo turismu. Devítimilionová země v sobotu oznámila 34 748 nových případů covidu-19, nejvíce pro tento den od začátku pandemie.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Cedule informující, že vstup do restaurace je povolen pouze hostům, kteří mají 2G, tedy že jsou "geimpft" (očkovaní) nebo "genesen" (uzdravení). Ilustrační foto

Článek

Od 5. února se zavírací hodina restaurací a dalších podniků posune z dosavadních 22:00 na půlnoc. Týden poté přestane platit omezení, které návštěvu obchodů – s výjimkou těch se základními potřebami – povolovalo jen očkovaným nebo vyléčeným. Nově bude nakupujícím stačit respirátor třídy FFP2.

Rakousko ruší lockdown pro neočkované, už nedává smysl

Evropa

Od 19. února přestane platit stejné omezení v gastronomii a turismu. Nově bude při návštěvě restaurace nebo hotelu vedle potvrzení o očkování či vyléčení možné předložit negativní PCR test, který nebude starší než 48 hodin, nebo test antigenní, ne starší než 24 hodin.

Úřady naopak uvažují o zkrácení platnosti certifikátů o ukončeném očkování pro lidi se dvěma dávkami. Nově by podle rakouské mutace serveru Local mohl namísto devíti platit jen šest měsíců.

Svoboda pohybu pro neočkované

Úřady alpské republiky už dříve rozhodly, že zruší jako neopodstatněný lockdown pro neočkované. Zákaz vycházení pro ty, kdo nedostali vakcínu, už za stávající epidemiologické situace postrádá smysl, shodli se odborníci.

Hned, za měsíc, bůhví jestli. Tři odborníci, tři názory na konec covidových opatření

Domácí

Od 20. prosince loňského roku mohli neočkovaní v Rakousku opustit dům pouze v nezbytných případech, například pro cestu do práce či na nákup nezbytných potřeb. V přírodě mohli pobývat jen o samotě či s rodinou.

Změní se i režim ve školách

Změnit se mají i opatření ve školství, ta nová chce ale vláda oznámit až příští týden.

Uvolnění omezení navzdory vysokým počtům nakažených vláda zdůvodňuje tím, že situace v nemocnicích je nadále stabilní. Převládající varianta omikron je sice nakažlivější, ale nikoli tak nebezpečná jako její předchůdkyně delta.

V Rakousku je nyní podle úřadů téměř 300 tisíc lidí infikovaných koronavirem. V nemocnicích je s covidem-19 přes 1400 pacientů, na jednotkách intenzivní péče 171.

V Česku se bude čekat ještě nejméně měsíc 

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Novinkám na dotaz, zda je podobný krok ve hře i v ČR, odpověděl stručně: „Je”.

Už v týdnu Novinkám řekl, že by chtěl umožnit vstup do restaurací i pro neočkované Čechy. „Já to plánuji, chci to udělat, a to co nejdřív. Musím ale vědět, co se stane, když to pro Čechy udělám, tedy jak velké je riziko, že mi sem přijede Dán s dánskou mutací,“ řekl.

Do konce února vláda nerozvolní. Nejdříve v březnu

Domácí

Doplnil, že se musí nejprve vyhodnotit koronavirová data, další postup by měl oznámit začátkem března.

Reklama

Výběr článků

Načítám