Hlavní obsah

Rusové odpálili ze své nejmodernější ponorky raketu Bulava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nejnovější ruská jaderná ponorka Kňaz Vladimir třídy Borej-A při zkouškách v Bílém moři na severozápadě země poprvé vystřelila raketu Bulava. Oznámilo to ve středu ruské ministerstvo obrany s tím, že raketa byla odpálená z ponořené ponorky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpálení střely BulavaVideo: Reuters

 
Článek

„Poprvé se odpálila balistická raketa Bulava z nové strategické raketonosné ponorky Kňaz Vladimir třídy Borej-A,” uvedlo ministerstvo obrany ve své zprávě. Cvičné hlavice uletěly 5500 km a dopadly na polygonu Kura na Kamčatce.

Plavidlo podle velitele Severní flotily viceadmirála Alexandra Mojsejeva letos ukončí státní zkoušky, během nichž bude vyzkoušena veškerá výzbroj. Ponorka by měla být loďstvu oficiálně předána do konce letošního roku a bude zařazena do Severní flotily, dodala agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ponorka Kňaz Vladimir

Ruské námořnictvo má tři ponorky třídy Borej, čtvrtá, Kňaz Vladimir, je první vylepšená. Podle ministerstva se vyznačuje nižší hlučností, lepšími schopnostmi manévrovat a zdokonalený je také systém řízení zbraní.

Rusko ukazuje svaly, z atomových ponorek odpálilo balistické rakety

Evropa

Námořnictvo plánuje pořídit osm ponorek této třídy coby hlavní typ námořních strategických sil v příštích desetiletích. Každá má být vyzbrojena 16 mezikontinentálními raketami Bulava na tuhé palivo, z nichž každá je s to dopravit až deset jaderných hlavic na vzdálenost až 10 tisíc kilometrů. Вulava svými parametry odpovídá americké raketě Trident 2, poznamenal server Newsru.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám