Hlavní obsah

Putin se soustředil na pandemii a harašil zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Prezident Ruské federace Vladimír Putin ve středu dopoledne promluvil k poslancům. Úvodní část projevu věnoval boji s pandemií koronaviru. V druhé hodině pak harašil zbraněmi a hrozil tvrdou odpovědí na zahraniční provokace.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Odpověď Ruska bude asymetrická, rychlá a tvrdá,” řekl Putin, jak dopadnou organizátoři provokací proti bezpečnosti. Dodal přitom, že Rusko nebourá mosty.

Foto: Sputnik, Reuters

Putin při projevu před ruskými poslanci.

Pak ale skončil u výčtu zbraní a obnovy jaderné triády. A zdůraznil, že Rusko slouží napomáhání míru, což demonstroval na působení země v Sýrii a urovnání konfliktu v Náhorním Karabachu. Odsoudil naopak protesty proti běloruskému prezidentovi, které by podle něj podkopaly stabilitu země, a ta by mohla skončit jako Ukrajina.

Boj s pandemií

„Všichni pracovali rychle,“ ocenil miliony Rusů potýkajících se s pandemií, zejména zdravotníky, po čemž následoval potlesk. Zdůraznil také, že dobře pracovali vědci, kteří dosáhli průlomu, jehož výsledkem je několik úspěšných vakcín.

Zelenskyj vyzval Putina k jednání na Donbasu

Zahraniční

Ocenil ale nejen zdravotníky, ale také zemědělce, kteří v této těžké situaci pracovali. I to, že dál fungovala i armáda a bezpečnostní složky. Vyzdvihl také pracovníky ve školství, kteří učili na dálku a zajistili tak vzdělání.

Foto: Sputnik, Reuters

Projev prezidenta Putina před ruskými poslanci.

V projevu k poslancům se Putin věnoval také zdravotnictví. Zdůraznil, že do roku 2030 by se měla prodloužit délka života Rusů a Rusek a zlepšit se podle prezidenta musí také ruské zdravotnictví.

Reakce Kremlu: Česko se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat USA

Evropa

Zmínil také, že je potřeba zvýšit porodnost, aby se zvrátil trend poklesu počtu obyvatel. Klíčem je podle Putina rodina, kterou je potřeba chránit a podporovat.

Problémem je také růst cen, uvedl. Přesto podle Putina nenastal návrat do konce devadesátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám