Hlavní obsah

Zelenskyj vyzval Putina k jednání na Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý pozval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se s ním setkal na ukrajinském Donbasu, kde sílí konflikt mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty, a projednal s ním snížení napětí. Zelenskyj podle agentury AFP varoval, že v případě ukrajinsko-ruské války budou v sázce miliony životů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v prohlášení zveřejněném ukrajinskou agenturou Unian uvedl, že Rusko odmítlo podpořit oznámení o úplném klidu zbraní, na němž se přitom na zasedání shodli poradci zemí takzvané normandské čtyřky, kam patří spolu s Ukrajinou, Francií a Německem také Rusko.

„Padl při tom návrh sejít se na hraniční linii, abychom se mohli podívat (zblízka) na situaci a maximálně přesně ji pochopit. Ale já ji chápu velice dobře. Jsem tam každý měsíc,” podtrhl Zelenskyj.

„Já jsem připraven jít ještě dál a setkat se s vámi na jakémkoli místě ukrajinského Donbasu, kde je válka,” vzkázal Putinovi ukrajinský prezident. Svoji pozvánku zakončil vlasteneckým provoláním „sláva Ukrajině”.

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Evropa

Zelenskyj podle AFP zdůraznil, že Ukrajina si válku nepřeje, ale je na ni připravená. „Nemáme strach, protože máme neuvěřitelné obránce,” vysvětlil.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době dramatizuje. Kyjev a povstalci se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Moskva vyslala k hranicím desítky tisíc vojáků. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety, kdy anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

U ukrajinských hranic je víc ruských vojáků než při invazi na Krym, varuje Pentagon

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 000 vojáků. Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů ukončí, a hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám