Hlavní obsah

Putin podepsal zákon, který vyšachuje z voleb lidi kolem Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který znemožňuje kandidovat ve volbách členům a sponzorům organizací prohlášených v zemi za extremistické či teroristické. Opozice zákon považuje za prostředek, který ji má neutralizovat před zářijovými volbami do parlamentu. Norma podle kritiků míří zejména na spojence vězněného Alexeje Navalného.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zákon vstupuje v platnost okamžikem jeho oficiálního zveřejnění, uvedl server Meduza. To se stalo v pátek. Znění zákona zveřejnil web, kde jsou ruské právní předpisy publikovány. Návrh zákona přijali v květnu poslanci a ve středu ho schválili senátoři.

Podle serveru Kommersant nebudou moci vedoucí pracovníci uskupení prohlášených za extremistická kandidovat ve volbách pět let, řadoví členové a ti, kteří hnutí podpořili finančně, pak tři roky. Tato doba se podle agentury TASS bude počítat ode dne rozhodnutí soudu ohledně zákazu organizace jako extremistické nebo teroristické. Server Meduza zároveň podotkl, že zákaz kandidovat ve volbách se bude týkat lidí, kteří pracovali pro organizace v průběhu roku až tří let před verdiktem soudu.

Putin podepsal zákon, který mu umožní být prezidentem ještě 15 let

Evropa

Kreml stupňuje tlak na opozici 

Podle Putinových kritiků úřady před blížícími se volbami do parlamentu stupňují kampaň proti opozici. Podnikají například kroky k tomu, aby postavily mimo zákon Navalného fondy a štáby. Soud v Moskvě se nyní zabývá žádostí prokuratury, aby organizace zakázal jako extremistické.

Ruští poslanci schválili zákon, který má před volbami odstavit Navalného

Evropa

Nový zákon by se mohl dotknout několika Navalného spojenců, například právničky Navalného Fondu boje proti korupci (FBK) Ljubov Sobolové, která už naznačila, že se chce v zářijových parlamentních volbách ucházet o místo v ruské dumě, upozornil server The Moscow Times. Podle agentury AFP se zákon může dotknout i desetitisíců Rusů, kteří Navalného práci podpořili dary.

Samotný Navalnyj, kterému je v pátek 45 let, si ve vězení odpykává dva a půl roku dlouhý trest kvůli porušení podmínky dřívějšího podmíněného trestu za zpronevěru. On sám své věznění označuje za politicky motivované.

Reklama

Výběr článků

Načítám