Hlavní obsah

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

– Stockholm

„Vladimir Putin se*e na nějaké sankce. Čím více na něj bude Západ tlačit, tím silnější bude odpověď,“ nechal se slyšet ruský velvyslanec ve Švédsku Viktor Tatarincev v rozhovoru pro tamní noviny Aftonbladet. Tatarincev, který ve svém vyjádření použil vulgární termín, tvrdí, že Rusko se už stalo ekonomicky dostatečně soběstačným.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Tatarincev dal Aftonbladetu poměrně upřímný rozhovor v době, kdy USA začaly stahovat své diplomaty z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východě Ukrajiny v obavě z hrozící „neodvratné“ ruské invaze.

Podle Tatarinceva se případné sankce ruské ekonomiky nijak silně nedotknou. „Už jsme soběstačnější a jsme schopni navýšit objem exportu. Nemáme sice italské nebo švýcarské sýry, ale naučili jsme se dělat stejně dobré ruské sýry podle italských a švýcarských receptů,“ prohlásil velvyslanec.

„Omluvte moje výrazivo, ale my se*em na nějaké sankce. Už na nás bylo uvaleno takových sankcí, že svým způsobem měly pozitivní efekt na naši ekonomiku a zemědělství,“ pokračoval.

Velvyslanec tvrdí, že další nové sankce by nebyly přímo přínosné, ale „nebyly by tak hrozné, jak je Západ vykresluje“.

Když Rusko napadne Ukrajinu, přijde rozhodná a rychlá odpověď, hrozí Biden

Svět

V sobotu tweetovala šéfka britské diplomacie Liz Trussová, že v případě, že Rusko podnikne invazi na Ukrajinu, bude čelit „masívním důsledkům“, včetně „rozsáhlých sankcí“.

V neděli zase stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová prohlásila, že je třeba velmi silné a sjednocené reakce na „tuhle ruskou válkychtivost“.

Tatarincev Západ obvinil z toho, že nechápe ruskou mentalitu. „Čím více bude Západ na Rusko tlačit, tím silnější bude ruská reakce,“ prohlásil. Diplomat zároveň trvá na tom, že se Moskva snaží válce za každou cenu vyhnout. „Je to největší přání našich politických špiček. To poslední, co ruský lid chce, je válka,“ uzavřel Tatarincev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám