Hlavní obsah

Putin chce většinu Ukrajiny. Bude to dlouhá válka, varuje americká šéfšpionka

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin má stále v úmyslu obsadit většinu Ukrajiny. Ruská armáda je už ale bojem značně vyčerpána, a postupuje proto pomalu. Válka tak zřejmě potrvá ještě dlouho. Podle britské stanice BBC to konstatovala ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová.

Foto: Profimedia.cz

Ředitelka amerických tajných služeb Avril Hainesová

Článek

„Prognóza dalšího vývoje zůstává značně ponurá. Ruská invaze se zřejmě protáhne na delší dobu, přičemž jako nejpravděpodobnější obraz dalšího vývoje se jeví pomalý postup (ruské armády) a postupné územní zisky namísto průlomů,“ shrnula americká šéfšpionka.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února letošního roku rozsáhlou ofenzivou na velkou část ukrajinského území. Ukrajinská armáda ale vzdorovala tak úspěšně, že přinutila Moskvu změnit taktiku a namísto Kyjeva a dalších velkých měst soustředit ofenzivu na Donbas na východě Ukrajiny.

Hainesová ale ve středu novinářům řekla, že ruský prezident Vladimir Putin od svého cíle obsadit velkou část Ukrajiny (tedy nejen právě obsazovaný Donbas) neupustil. Jeho armáda jen momentálně nemá dost sil, aby v dohledné době splnila rozkaz.

„Vnímáme rozpor mezi Putinovými krátkodobými vojenskými cíli a jeho vojenskou kapacitou, jakýsi nesoulad mezi jeho ambicemi a tím, čeho je armáda schopna dosáhnout,“ řekla Hainesová.

Ruská armáda se snaží zablokovat Lysyčansk

Evropa

Nejspíš budou vydírat

Ředitelka amerických zpravodajských služeb nicméně varuje, že to neznamená, že se ruská armáda splnit rozkaz nepokusí a že válka v dohledné době skončí. Očekává spíš to, že se Rusko ve větší míře soustředí na nástroje hybridní války, především na kybernetické útoky a zneužívání nerostných surovin jakožto nástroje k vydírání. Američané nevylučují ani další výhrůžky jadernými zbraněmi.

Zpravodajci podle Hainesové připouštějí i jiné scénáře, byť je považují za méně pravděpodobné. Počítat je potřeba s možností ruského průlomu na frontě nebo naopak s jejím zamrznutím.

Těžké ztráty Ruska na ukrajinských bojištích mají zacelit veteráni a záložníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám