Hlavní obsah

Putin a Erdogan chystají na dnešní schůzce velké smíření

ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definitivní průlom v rusko-tureckých vztazích, těžce poškozených loňským sestřelením ruského letadla na syrsko-turecké hranici, se podle ruských médií očekává od úterního setkání prezidentů Vladimira Putina a Recepa Erdogana v Petrohradě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Turecká omluva za incident byla jen prvním krokem. Přesto byla reakce Moskvy rychlá. Ohlásila postupné zrušení sankcí, které těžce zasáhly zejména turistický ruch. Do ruských obchodů se začaly postupně vracet turecké potraviny, s úlevou si vydechly podle médií také turecké stavební firmy hojně podnikající v Rusku.

Reakce na červencový pokus o puč se už odvíjela zcela v duchu urovnávání vztahů. Rusko podpořilo demokraticky zvoleného prezidenta, i když nejprve opatrně vyjadřovalo „vážné znepokojení“ a obavy o bezpečnost ruských občanů v Turecku.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Hlavní téma: Sýrie

Obavy o osud protierdoganovské opozice ale Moskva se Západem nesdílí.

V médiích se dokonce objevily zprávy o možné spolupráci armád v Sýrii, kde Moskva podporuje vládní vojska prezidenta Bašára Asada, zatímco Turecko naopak jednotky syrských povstalců. Právě Sýrie může být podle informací z Ankary jedním z hlavních témat jednání Erdogana s Putinem.

Rusko zase podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova sází na „rehabilitaci dvoustranných vztahů“, kde mají obě země společné plány v jaderné energetice a petrochemii. Důležitým tématem má být i společný boj proti mezinárodnímu terorismu.

Ruský a turecký pohled se sbližují

Žádná společná prohlášení ani podepsané dohody se podle ruských diplomatů přesto neočekávají. Konkrétní projekty má posoudit „velký summit“, který se připravuje na příští rok.

Podle ruských komentátorů se ruský a turecký pohled na svět sbližují. Moskva to vyvozuje i z Erdoganových kritických slov na adresu Washingtonu kvůli neochotě vydat imáma Gülena, jehož Ankara označila za strůjce pokusu o puč. A bez povšimnutí nezůstalo ani napětí mezi Ankarou a Bruselem kvůli zvažovanému zavedení trestu smrti, o němž hovoří prezident Erdogan, ani jiskření kvůli migrační dohodě.

Turecký prezident opakovaně – naposledy v pondělí pro francouzský list Le Monde – hrozí, že ji vypoví, pokud EU nezruší do října Turkům vízovou povinnost. „Evropská unie se k Turecku nechová seriózně. My jsme přijali tři milióny uprchlíků a jedinou starostí EU je, aby nepřišli na jejich území,“ uvedl v rozhovoru. [celá zpráva]

Pozice Ankary v NATO se nemění, tvrdí Berlín

Berlín už přispěchal s prohlášením, že zlepšení vztahů Turecka s Ruskem nebude mít žádný vliv na postavení Ankary v Severoatlantické alianci. „Pro Ankaru a Moskvu je důležité, aby spolu komunikovaly, protože obě země mají významnou úlohu při snaze ukončit občanskou válku v Sýrii,“ řekla k setkání v Petrohradu mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Berlín také podle ní nemá žádné informace o tom, že by v Turecku zadržené pučisty mučili. Německo ale nadále zastává postoj, že v případě obnovení trestu smrti v Turecku je vyloučeno, aby Ankara vstoupila do EU.

To vše ruská média zaznamenala, včera se ale také zabývala spekulací, že Putin by se mohl již brzy vydat do Turecka. První příležitostí má být přátelský fotbalový zápas 31. srpna v Antalyi. Pozvat by měl Erdogan šéfa Kremlu právě v úterý v Petrohradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám