Hlavní obsah

Půl milionu pro každého osmnáctiletého, navrhuje německý poslanec

Berlín

Každý Němec by měl dostat ke svým 18. narozeninám „základní dědictví“, částku ve výši 20 tisíc eur (cca 500 tisíc korun), navrhuje poslanec německé sociální demokracie Carsten Schneider. Finanční obnos by měl sloužit ke vzdělávání, jako záloha na nemovitost nebo k zahájení podnikání. Tímto krokem by se podle něj měla v zemi snížit velká sociální nerovnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nerovnost roste z generace na generaci. Pokud nic nemáte, je těžké něco odložit a vybudovat si jmění,“ prohlásil Schneider. Základní dědictví je podle něj zajímavý nástroj, jak zastavit sociální propady a „zajistit trochu spravedlivější start mladým lidem“.

Nápad chce financovat prostřednictvím zvýšené dědické nebo majetkové daně, což by podle jeho slov také výrazně snížilo majetkovou nerovnost v zemi.

Kdo bude mít nárok na srpnový příspěvek 5000 Kč na dítě

Finance

V Německu je podle něj dědictví v hodnotě milionů eur daněno příliš málo. „Vystavujeme se riziku, že rentiérská společnost, která žije z dědictví, se odtrhne od normální pracující společnosti,“ řekl.

Nápad na vyplácení „základního dědictví“ by měl snížit Giniho koeficient o pět až sedm procent. Tento koeficient se využívá k vyjádření rozložení bohatství ve společnosti. Je často užívaným indexem příjmové nebo důchodové nerovnosti ve společnost. Z matematického hlediska nabývá hodnoty mezi 0 a 1, kde 1 značí absolutní nerovnost ve společnosti a hodnota 0 značí perfektní rozložení příjmů ve společnosti.

Anketa

Uvítali byste podobný příspěvek i v Česku?
Ano.
65,1 %
Ne.
34,9 %
Celkem hlasovalo 14892 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám