Hlavní obsah

Proč jsi mi ho zabil, ptala se vdova ruského vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč? Otázka, kterou položila Kateryna Šelipovová 21letému ruskému vojákovi Vadimu Šišimarinovi u kyjevského soudu. Mladík, který je příslušníkem tankové jednotky, zabil výstřelem do hlavy jejího 62letého muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země. Ruský voják je nyní v Kyjevě souzen za válečný zločin a prokurátor mu navrhuje doživotí.

BEZ KOMENTÁŘE: První ruský voják souzený na Ukrajině požádal vdovu po civilistovi, kterého zastřelil, o prominutíVideo: AP

 
Článek

„Můj manžel byl řidič traktoru. Nevlastníme žádné zbraně, byl v civilním oblečení před svým domem,“ popisovala ve své svědecké výpovědi vdova po zastřeleném.

„Litujete svého činu?“ obrátila se na vojáka.

Foto: Reuters

Soud s ruským vojákem Vadimem Šišimarinem (vlevo), který zabil neozbrojeného ukrajinského civilistu. Vpravo vdova po zabitém Kateryna Šelipovová

Ruský tankový velitel Vadim Šišimarin odpověděl, že přiznal svou vinu a požádal ženu o odpuštění. „Ale chápu, že mi nebudete moci odpustit,“ dodal.

Řekli mi, tak jsem ho zabil, líčil vraždu civilisty u ukrajinského soudu ruský voják

Evropa

Šelipovová ale se svými otázkami neskončila. „Kvůli čemu jste přišli, před kým jste nás měli bránit? Vy jste mne bránili před mým mužem, kterého jste zavraždili?“ ptala se vdova podle BBC. Na tyto otázky voják neměl odpověď.

Tento proces je prvním, kdy byl ruský voják postaven před soud za válečné zločiny od únorové invaze na Ukrajinu. Šišimarin přiznal vinu a ukrajinští prokurátoři žádají, aby byl odsouzen k doživotnímu vězení.

V Mariupolu zemřelo už přes 10 tisíc civilistů

Válka na Ukrajině

Šelipovová u soudu uvedla, že je jí vojáka líto, ale zločin mu odpustit nemůže. Ztráta manžela je pro ni hrozná. „Byl pro mne vším. Byl mým ochráncem,“ dodala o svém muži Oleksandrovi.

Střílel prý, aby mu ostatní dali pokoj

Ukrajinská prokuratura uvádí, že Šišimarin dostal od dalšího vojáka rozkaz civilistu zabít, aby ukrajinskou armádu neinformoval o přítomnosti Rusů. Následně z otevřeného okénka automobilu vypálil několik ran, zasáhl muže do hlavy a ten na místě zemřel.

Převážně chudá omladina z vesnice. Mrtvých ruských vojáků jsou tisíce

Evropa

Obžalovaný u soudu řekl, že nejdříve na muže vystřelit odmítl, pak ale kvůli pohrůžce od dalšího vojáka rozkaz splnil. „Nechtěl jsem ho zabít. Vystřelil jsem, aby mi (ostatní vojáci) dali pokoj,“ prohlásil.

Podle BBC vypověděl, že vypálil krátkou dávku ze zbraně a že tělo zabitého neviděl. Poté mu někdo z vojáků v autě říkal, ať si to tak nebere, že v prvé řadě musí vojáci zachránit sami sebe.

Foto: Stringer, Reuters

Ruský voják Vadim Šišimarin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám