Hlavní obsah

Prioritou je brexit bez dohody, poradci britské vlády nemohou ani na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson dopisem informoval všechny vládní zaměstnance, že jejich nejdůležitějším úkolem je příprava země na brexit bez dohody. Uvedli to v pátek reportéři televize Sky News a deníku Financial Times. Vládním poradcům a zaměstnancům premiérovy kanceláře bylo oznámeno, že do konce října, kdy má Británie odejít z EU, si nemohou brát dovolenou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson

Článek

„Velmi bych preferoval odejít s dohodou, s takovou, která musí zrušit antidemokratickou irskou pojistku, která má pro naši zemi nepřijatelné důsledky. Ale jsem si vědom toho, že k tomu nemusí dojít. Proto bude mou nejvyšší prioritou, abychom se naléhavě a rychle připravovali na možnost vystoupení bez dohody, a bude to také nejvyšší priorita pro státní správu,” stálo v textu premiéra vládním úředníkům. Johnson dodal, že vláda musí jasně vysvětlit, jaké kroky mají jednotlivci a firmy učinit, a jak je v tomto podpoří.

Zaměstnanci kanceláře premiéra a poradci vlády musejí pracovat na přípravě brexitu bez dohody celý srpen, i když parlament zasedne až 3. září.

„Zvláštním poradcům přišel ve čtvrtek večer e-mail od předního Johnsonova poradce Edwarda Listera, který zmiňuje 'určitý zmatek kolem vybírání dovolené', a hlásí, že nikdo by si ji neměl do 31. října brát,” uvádí deník The Guardian. Nové nařízení podle listu mnohé rozčílilo, stěžují si, že vládní personál je vyčerpaný a v září a říjnu je čeká nebývalé množství práce.

Přípravy na odchod bez dohody

Johnson před nástupem do premiérské funkce i po něm sliboval, že přípravy na brexit bez dohody o rozluce výrazně vystupňuje. Nedávno ale řekl, že pravděpodobnost této varianty odchodu z EU je „milion ku jedné” a že intenzivní příprava na tento scénář přiměje zbytek unie přistoupit na požadavky Londýna ohledně podoby brexitové dohody.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn

Podle televize Sky News však Británie směřuje k říjnovému odchodu bez dohody, který by zároveň mohl znamenat pád Johnsonovy vlády. Unijní lídři by preferovali brexit na základě sjednaných podmínek, zásahy do stávající brexitové dohody ale odmítají. EU v posledních měsících přijala řadu krizových opatření a hlásí, že na brexit bez dohody bude připravena.

Před týdnem britská vláda oznámila, že zvyšuje o 2,1 miliardy liber (58,5 miliardy Kč) rozpočet na přípravy, čímž se celkový objem vyčleněných prostředků dostal na 6,3 miliardy liber.

Ve hře jsou předčasné volby

Podle zdroje televize z konzervativní strany vzkaz zaměstnancům zvyšuje pravděpodobnost, že Johnson vyhlásí předčasné volby. Podle čtvrtečního vydání listu The Financial Times je premiér vyhlásí několik dní po brexitu, jestliže poslanci nepodpoří jeho vládu v případném hlasování o důvěře.

Opoziční poslanci chtějí konzervativní vládu svrhnout v hlasování o důvěře, až parlament opět zasedne po letní přestávce 3. září. V případě, že by vláda podporu nezískala, musel by Johnson vypsat všeobecné volby. Volby by se ale nestihly uspořádat do 31. října, takže by Británie opustila EU během volební kampaně.

Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn proto v dopise vyzval šéfa britské státní správy Marka Sedwilla, aby se zasadil o zastavení neřízeného brexitu bez dohody 31. října, pokud by se souběžně konala volební kampaň před parlamentními volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám