Hlavní obsah

Je dobré říct Putinovi, že prohrál, hájí rakouský ministr cestu do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Je dobré osobně říct ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že tuto válku prohrál, prohlásil podle agentury Reuters rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Komentoval tak pondělní cestu rakouského kancléře Karla Nehammera, který míří do Moskvy, aby se setkal s ruským vůdcem. Nehammerova cesta čelí v zemi kritice.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

"Je rozdíl postavit se mu (Putinovi) tváří v tvář a říct mu, jaká je realita: že tento prezident de facto morálně prohrál válku," řekl Schallenberg po příjezdu na jednání s ministry zahraničí členských zemí EU v Lucembursku. "Mělo by být v jeho vlastním zájmu, aby mu někdo řekl pravdu. Myslím, že je to důležité a že to sami sobě dlužíme, pokud chceme zachránit lidské životy," dodal.

Rakouský vicekancléř Werner Kogler byl zdrženlivější. Uvedl, že tato cesta by "mohla stát za pokus", pokud by byla koordinovaná s EU, napsala agentura APA.

Jinak se ale na schůzku sype spíše kritika. Podle serveru deníku Krone padají slova jako přeceňování sebe sama, nemoudré rozhodnutí, zavlečení do propagandistického tažení. Nehammer by se měl s Putinem setkat v 15:00 SEČ.

Jde o první osobní setkání mezi šéfem Kremlu a vrcholným představitelem Evropské unie od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Přehnaná sebedůvěra 

„Teď to není vhodné. Rusko stále páchá válečné zločiny na ukrajinském území. Nerozumím tomu, jak v této době je možná konverzace s Putinem,“ kritizoval schůzku zástupce starosty ukrajinského Mariupolu Serhij Orlov v deníku Bild.

Celkově panuje obava, že setkání nakonec prospěje Putinovi více než Ukrajině
Poslankyně Beate Meinlová-Reisingerová

Jeden z ukrajinských diplomatů prohlásil, že schůzka Nehammera s Putinem je výrazem „přehnané sebedůvěry rakouského kancléře“ a jeho přeceněním své vlastní osoby.

Poslankyně Beate Meinlová-Reisingerová vylovila obavu, aby návštěva u ruského prezidenta Putina nevedla k tomu, že Rakousko opustí společnou evropskou cestu.

„Celkově panuje obava, že setkání nakonec prospěje Putinovi více než Ukrajině,” uvedla. Varovala současně před tím, aby se rakouští politici nenechali zatáhnout do „ruského propagandistického tažení“.

Rakouský kancléř letí do Moskvy za Putinem. První lídr EU od rozpoutání války

Evropa

Nehammerovu návštěvu Moskvy zkritizoval i expert na zahraniční vztahy Gerhard Mangott z univerzity v Innsbrucku. „Nemyslím si, že tato návštěva je moudré rozhodnutí,“ řekl. Nikdo v EU podle jeho slov „nečekal na stavitele mostů“. „Východoevropané už tento krok ostře kritizovali,” řekl Mangott.

Schůzka rakouského kancléře Karla Nehammera s Vladimirem Putinem je prvním setkáním mezi lídrem z Evropské unie a šéfem Kremlu od 24. února, kdy Rusko odstartovalo invazi na Ukrajinu, napsala agentura AFP.

Nehammer o cestě před jejím oznámením informoval špičky EU, německého kancléře Olafa Scholze i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, s nímž v sobotu jednal v Kyjevě. „Vše, co může přispět k ukončení války, se musí udělat,“ řekl Nehammer.

Zelenskyj čeká ještě větší boje na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Podle agentury APA dodal, že chce zprostředkovat dialog mezi Zelenským a Putinem, který by vedl k příměří a otevření humanitárních koridorů. Devětačtyřicetiletý kancléř nicméně připustil, že od cesty nečeká zázraky. Uvedl také, že nebude „morálně neutrální”, a ujistil, že zmíní i válečné zločiny na Ukrajině.

Rakousko je jednou z mála zemí EU, které nejsou členem NATO. Agentura APA napsala, že Nehammerova cesta za Putinem se asi nebude líbit některým evropským zemím, jmenovala například Polsko či pobaltské státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám