Hlavní obsah

Rakouský kancléř letí do Moskvy za Putinem. První lídr EU od rozpoutání války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský kancléř Karl Nehammer se v pondělí v Moskvě setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Schůzku uskuteční dva dny po jednání s hlavou Ukrajiny Volodymyrem Zelenským v Kyjevě, oznámil v neděli mluvčí šéfa rakouské vlády.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

Plánovaná schůzka je prvním moskevským setkáním mezi lídrem z Evropské unie a Putinem od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, píše agentura AFP.

„Vydává se tam po informování Berlína, Bruselu i prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského,“ uvedl kancléřův mluvčí. Cílem cesty je prý podpořit dialog.

K setkání Zelenského s Putinem zatím nedojde

Válka na Ukrajině

Rakousko je jednou z mála zení EU, která není členem Severoatlantické aliance, přičemž kancléř Nehammer minulý měsíc prohlásil, že na „neutralitě“ jeho země se nic nezmění. V sobotu nicméně prezidentovi Zelenskému slíbil další podporu a zpřísňování protiruských postihů. „Budeme pokračovat ve zpřísňování protiruských sankcí, dokud válka neskončí,“ uvedl.

Z hlav států, které se řadí k Západu, Putina od začátku války na Ukrajině navštívil v Moskvě jen izraelský premiér Neftali Bennett. Nehammer podle mluvčího před cestou informoval kolegy v EU i Zelenského, s nímž v sobotu jednal v Kyjevě.

Kyjev je ochoten jednat, Turecko chce být prostředníkem

Kyjev mezitím ohlašuje, že je odhodlán pokračovat v jednáních s Moskvou, ačkoli za více než šest týdnů války tyto rozhovory nepřinesly žádné hmatatelné výsledky a ruská armáda pokračuje v bombardování různých částí Ukrajiny i v pozemních operacích.

Rusko mění velitele. Invazi bude šéfovat generál se zkušenostmi ze Sýrie

Válka na Ukrajině

Do role prostředníků se v těchto jednáních staví různé země, především Turecko. Podle ruské agentury Interfax se schůzka Nehammera s Putinem uskuteční i za souhlasu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby lídři zemí EU v současné situaci jezdili do Moskvy za Putinem?
Ano
31,5 %
Ne
68,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám