Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech letecké havárie chtějí žalovat Slovenskou republiku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ani 14 let po tragédii se pozůstalí po 42 obětech letecké havárie u maďarské obce Hejce nechtějí smířit s oficiálními výsledky vyšetřování, že za havárii Antonova An-24 slovenské armády může pilot. Pozůstalí chtějí žalovat Slovenskou republiku, protože jsou přesvědčeni, že za tragédii může špatný technický stav letadla.

Foto: Profimedia.cz

Havárie letadla slovenské armády u maďarského Hence

Článek

K leteckému neštěstí došlo 19. ledna 2006 při návratu slovenských vojáků z mírové mise v Kosovu. Voják, který letěl stejným letadlem z Košic do Prištiny tvrdí, že stroj měl problémy už při startu z Košic.

„Nevzlétli jsme napoprvé, na konci dráhy jsme se museli otočit. Povedlo se to až napodruhé. Palubní technik pak se zamračeným výrazem opakovaně procházel do zadní části stroje. To se stalo asi pětkrát,“ cituje vojáka deník Nový čas.

Leteckou havárii, při níž zemřelo 42 slovenských vojáků, mohla podle příbuzných způsobit technická závada

Evropa

Po přistání v Prištině všechny urychleně vyhnali z letadla. „K motoru pak naběhlo několik lidí,“ dodal muž, který je ochoten svědčit i u soudu.

Pozůstalí chtějí vyvrátit oficiální verzi nehody, že za tragédii mohl pilotem špatně nastavený výškoměr. „Firma, která vykonávala opravy na našich letadlech An-24 a An-26 na to neměla oprávnění. Potvrdila to konstrukční kancelář ANKT Antonov,“ upozorňuje jeden z pozůstalých Ľudovít Orlický.

„Nejde nám o odškodné. Já tam měl syna a chci vědět pravdu,“ dodal Orlický.

Reklama

Výběr článků

Načítám