Hlavní obsah

Postoje Obamy a Putina k Sýrii se po schůzce mezi čtyřma očima nepřiblížily ani o píď

Petrohrad

Ani schůzka mezi čtyřma očima prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Vladimira Putina neodstranila rozdílné názory na řešení krize v Sýrii. Po skončení summitu zemí skupiny G20 v Petrohradu to v pátek potvrdila hlava Ruské federace.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, Reuters

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama v Petrohradu

Článek

„Sešli jsme se na okraj konference. Mluvili jsme spolu dvacet třicet minut. Bylo to obsažné, rozhovor se nesl v dobré, přátelské atmosféře. I když jeden s druhým nesouhlasíme, tak si nasloucháme a snažíme se situaci analyzovat,“ komentoval schůzku Putin. Dodal, že s Obamou dospěl k „určitým variantám“ řešení situace, a nevylučuje tedy možnost mírového řešení.

Podle Putina se v blízké době sejdou ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry.

Putin se nadále staví proti vojenskému řešení krize v Sýrii. „Vše, co se týká událostí na Středním východě, se odráží ve světové ekonomice. Jakmile dojde ke konfliktu, hned rostou ceny paliv a energetických zdrojů,“ upozornil. Destabilizace regionu prostřednictvím armádní akce je podle Putina „kontraproduktivní“.

Zatímco pro vojenské řešení byly podle ruského prezidenta na summitu USA, Turecko, Saúdská Arábie, Francie i britský premiér David Cameron, proti se postavili Rusko, Čína, Indonésie, Argentina, Brazílie, JAR, Itálie i generální tajemník OSN Pan Ki-mun a německá kancléřka Angela Merkelová.

Putin upozornil, že za mírové řešení konfliktu v Sýrii se přimlouvá i papež František.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám