Hlavní obsah

Portugalsko vsadilo na velitele ponorky. Naočkoval skoro všechny

– Lisabon

Čísla nakažených v Česku letí vzhůru a blíží se už k hodnotám z loňského podzimu, lockdowny přes to zatím letos v plánu nejsou. Nahradit je má proočkovanost, která ale v Česku nedosahuje ani 60 procent. Ve zcela jiné situaci je nyní Portugalsko, kde věří, že už dosáhli proočkovanosti potřebné pro kolektivní imunitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Portugalský viceadmirál Henrique Gouveia e MeloVideo: Reuters

 
Článek

Portugalsko má zdaleka nejvíce naočkovaných na starém kontinentu – přes 86 procent z 10,3 milionu obyvatel.

Ze situace, kdy na covid umíraly dva tisíce lidí týdně (v původní verzi jsme měli chybně uvedeno denně pozn. red.) a nemocnice praskající ve švech odmítaly nové pacienty, se Portugalsko během osmi měsíců dostalo do pozice, kdy mohlo rozvolnit všechna opatření a ve švech pro změnu praskají noční kluby.

Před pražským očkovacím centrem jsou opět fronty

Domácí

Je za tím zřejmě souhra více okolností. Portugalsko bylo epidemií těžce zasaženo a její smrtící dopady přispěly k větší ochotě občanů nechat se naočkovat.

Země se navíc mohla spolehnout na robustní vakcinační systém, který zůstal po očkovací kampani proti obrně z přelomu minulého století. A pak je tu faktor viceadmirála Henriqua Gouveiaeho e Meloa.

Úkol naočkovat národ dostal na starost někdejší lídr portugalské ponorkové flotily, který působil v námořních velitelských strukturách NATO. Povolán, aby zbavil zemi koronaviru, byl na začátku roku a úkol splnil. V současné době je v Portugalsku plně naočkováno 98 procent obyvatel starších 12 let.

„Věříme, že se nám podařilo dosáhnout bodu, kdy funguje kolektivní imunita. Vypadá to teď velmi dobře,“ řekl Henrique Gouveia e Melo listu The New York Times.

Škoda Auto: Neočkovaní mohou přijít o svou pozici

Ekonomika

Berte to jako válku

Admirálův recept je jednoduchý: Nemíchat do věci politiku, přistupovat k boji s nákazou jako k válečné situaci a konat rozhodně a bez rychlého odkladu.

„Prvotní je přistoupit k tomu jako k boji. Nejenže mluvím o boji, používám stejnou formu komunikace jako v armádě,“ přiblížil dále viceadmirál.

Pro uskutečnění své strategie si sestavil i vhodný tým, kdy se obklopil desítkami elitních armádních expertů od matematiků přes analytiky až po lékaře a stratégy. Podobný postup doporučuje i dalším zemím. „Potřebují najít lidi, kteří nebudou politiky,“ věří.

Za úspěchem portugalské očkovací kampaně stojí podle odborníků i menší vliv takzvaných popíračů a odpůrců očkování. Zčásti je to i díky armádnímu veliteli a jeho komunikaci.

„Odpůrci očkování jsou v Portugalsku v menšině a je o nich méně slyšet,“ domnívá se antropoložka Manuela Ivone da Cunhaová, která hnutí a skupiny popírající účinnost očkování v zemi sleduje.

Foto: Profimedia.cz

Portugalská vojákyně s insigniemi jednotek bojujících s koronavirem

Trik z ponorky

Také někdejší ministryně zdravotnictví Leonora Balezaové je toho názoru, že nominace armádního velitele na důležitý post národního koordinátora očkování přispěla k důvěře ve vakcinaci.

„Zformuloval jasnou a důvěryhodnou komunikaci celé očkovací kampaně,“ ocenila. Patřilo k ní systematické očkování vojáků, zdravotních sester a lékařů, jež občany úspěšně přesvědčilo o bezpečnosti vakcíny. Ale nejen to.

Proočkované Portugalsko zruší téměř všechny restrikce

Zahraniční

Když se v červenci přece jen začalo ukazovat hnutí odporu proti očkování a jeho představitelé demonstrovali před jedním z vakcinačních center v Lisabonu, viceadmirál Henrique Gouveia e Melo oblékl bojovou uniformu a bez ochranky se vydal mezi rozezlené protestující.

„Procházel jsem mezi těmi poblázněnými lidmi. Křičeli na mě, že jsem vrah, já jsem jim ale řekl, že vrahem je virus a lidé, kteří by chtěli žít jako ve 13. století bez ohledu na realitu kolem nás. Zkoušel jsem s nimi velmi upřímně a pravdivě mluvit,“ vzpomínal.

Kromě toho, že byl jeho výstup údajně upřímný a pravdivý, byl také perfektně načasovaný. Viceadmirál totiž do davu přišel přesně v okamžiku, kdy jej zabíraly kamery zpravodajských kanálů. Nebyla to podle něj náhoda, ale využitá příležitost.

„V ponorce jste na palubě pomalejší lodi snažící se chytit ty rychlejší, musíte si najít perfektní pozici a tu pak využít v pravou chvíli,“ vysvětlil deníku New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Viceadmiral Henrique Gouveia e Melo

Reklama

Výběr článků

Načítám