Hlavní obsah

Polsko chce výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Varšava

Polská vláda v úterý požádala prezidenta Andrzeje Dudu o vyhlášení výjimečného stavu v pohraničním pásu dvou vojvodství sousedících s Běloruskem, protože Polsko čelí přílivu migrantů, kteří přicházejí do země přes Bělorusko a překračují nelegálně hranice. Uvedl to premiér Mateusz Morawiecki. Výjimečný stav má trvat 30 dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polsko staví plot z ostnatého drátu na hranicích s BěloruskemVideo: Reuters

 
Článek

„Situace na hranicích s Běloruskem je napjatá a kritická hlavně z důvodu, že režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka se rozhodl přepravit migranty z Iráku do Běloruska a vytlačit je do Polska, Litvy a Lotyšska, aby destabilizoval naše země,” řekl Morawiecki podle televize TVN 24.

Výjimečný stav má podle něj pomoci zajistit hranice a podobná opatření již zavedly Litva i Lotyšsko.

Ministr vnitra Mariusz Kamiński na tiskové konferenci uvedl, že nouzový stav bude zaveden okamžitě poté, co prezident podepíše příslušné nařízení. Týkat by se měl jen úzkého pásma bezprostředně při hranicích s Běloruskem a neměl by se dotknout polských občanů.

Polské bažiny zažívají uprchlické drama

Zahraniční

U hranic však nebude možné pořádat demonstrace, protesty, happeningy, výlety a podobně, dodal v narážce na akce, které na podporu migrantů pořádaly nevládní organizace na ochranu lidských práv.

„Pokud bychom uvolnili hranice, budeme mít statisíce uprchlíků v Evropské unii,” prohlásil Morawiecki. Migranti, kteří v současnosti uvázli mezi běloruskými a polskými hranicemi, podle něj netrpí hlady, protože dostávají jídlo od běloruských služeb, a mohou svobodně odejít.

„Nemůžeme dělat ústupky. Pokud je vpustíme, budeme je mít všude,” prohlásil Kamiński.

Tlak běženců na hranici Polska sílí, na pomoc vyrazilo tisíc vojáků

Evropa

Vilnius, Riga a Varšava obviňují Minsk, že používá migranty jako zbraň v nevyhlášené „hybridní válce”, kterou vede jako odvetu za západní sankce přijaté v reakci na zfalšování běloruských prezidentských voleb z loňského srpna a porušování lidských práv při potlačování protestů, které měly přimět Lukašenka k odstoupení.

„Není to snadné rozhodnutí. Pravděpodobně je to první výjimečný stav ve svobodném Polsku,” připustil Kamiński v narážce na historickou okolnost, že v 80. letech minulého století komunistický režim vyhlásil výjimečný stav, aby potlačil nezávislé odbory Solidarity.

Reklama

Výběr článků

Načítám