Hlavní obsah

Tlak běženců na hranici Polska sílí, na pomoc vyrazilo tisíc vojáků

Právo, PM

Dramatická situace panuje na více než 400kilometrové polsko-běloruské hranici. Uprchlíci ze Sýrie, Iráku a v poslední době i z Afghánistánu, kteří se nacházejí na území Běloruska, se neustále pokoušejí nezákonně překročit hranice Polska a zároveň i Evropské unie, informoval ve čtvrtek portál wp.pl.

Foto: Mateusz Wodziński, ČTK/AP

Migranti u obce Usnarz Górny

Článek

„Tisícům z nich se to bohužel podařilo,“ upozornil v obci Godlap na východě země na nedostatečně střeženou polskou státní hranici Donald Tusk, lídr Občanské platformy.

Běloruští vojáci pronikli na území Litvy. Natlačili tam skupinu iráckých migrantů

Zahraniční

„Po zasedání vojvodského krizového štábu požádali premiéra Mateusze Morawieckého o urychlenou pomoc,“ potvrdil Piotr Recko, starosta Sokolského okresu v Podleském vojvodství, kde uprchlíci nejvíce ilegálně překračují hranici.

Foto: Mateusz Wodziński, ČTK/AP

Polští pohraničníci u obce Usnarz Górny

Ministerstvo obrany vzápětí vyslalo na pomoc tisíc vojáků a v případě potřeby slíbilo přesunout i další. Na požadavek krizového štábu, aby vláda urychleně zřídila na nejproblémovějším 187kilometrovém hraničním úseku ochrannou zeď, reagoval kabinet také bleskově.

Evropu čeká masa uprchlíků z Afghánistánu. Musí jasně říct, jak se k ní postaví, míní expert

Domácí

„Téměř na stokilometrové části jsme instalovali ostnatý drát a za chvíli přibude i na dalších 50 kilometrech,“ oznámil ve čtvrtek Maciej Wasik, náměstek ministra vnitra.

Foto: Grzegorz Dabrowski, Reuters

Polští pohraničníci hlídají skupinu uprchlíků, která se pokusila do země proniknout z Běloruska

Reklama

Výběr článků

Načítám