Hlavní obsah

Po uznání republik na Donbase letí cena ropy i plynu nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy v úterý stouply o více než dva dolary kvůli obavám z narušení dodávek poté, co Moskva uznala dva separatistické regiony na východní Ukrajině jako samostatné a poslala tam své vojáky. Stoupají i ceny plynu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena severomořské ropy Brent kolem 7:30 stoupala o 2,1 procenta na 97,42 dolaru za barel. Dvě procenta si připsala už v pondělí. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst oproti pátku o 3,1 procenta na 93,86 dolaru za barel.

Putinovy mírové jednotky srazily kurz bitcoinu. Padají i další kryptoměny

Internet a PC

O 13 procent stouply i ceny plynu, uvedla agentura Bloomberg. TASS uvedl, že cena plynu kontrahovaného k dodání v březnu stoupla na rotterdamské burze na 935 dolarů za 1000 kubických metrů a na cca 80 eur za megawatthodinu. Předtím klesala kvůli avizovaným jednáním prezidentů Ruska a USA o 1,6 procenta na 72,56 eura.

Zasáhněte Nord Stream 2, ruské banky a oligarchy i s rodinami, doporučují experti

Evropa

Analytik Commonwealth Bank Vivek Dhar agentuře Reuters řekl, že je nepravděpodobné, že by americké a evropské vlády uvalily sankce na ruskou ropu nebo plyn, pokud by Rusko dále napadlo Ukrajinu, protože by to způsobilo problémy jim samotným. Samotné Rusko by však mohlo zadržet dodávky ropy a plynu, pokud by se snažilo o odvetu proti jakýmkoli dalším sankcím uvaleným Západem, dodal Dhar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám