Hlavní obsah

Pětina dětí v Německu žije v bídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětina všech dětí a mladistvých v Německu, konkrétně 2,8 milionu, žije v chudobě. Nevědí, co je alespoň týden dovolené v roce strávené s rodiči, nejezdí na školní výlety, neúčastní se studentských výměn, nemají peníze na jakékoliv aktivity. Šokující sdělení zveřejnila v závěrech své studie nadace Bertelsmann Stiftung. Nadace připomíná, že Německo patří ke světově nejrozvinutějším hospodářstvím, ekonomika poslední roky jen rostla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V případě chudoby dětí a mladistvých panují velké regionální rozdíly. Velké problémy s chudobou dětí má Berlín a spolková země Brémy. Na opačné straně jsou Bavorsko a Bádensko-Württembersko, kde je situace nejlepší.

Drastické rozdíly jsou také na komunální úrovni. Extrémní množství chudých dětí a mladistvých žije ve městech Bremerhaven, Wilhelmshaven, Gelsenkirchen, Herne, Duisburg, Mönchengladbach a Dortmund.

Pandemie uvrhne 60 milionů lidí do extrémní chudoby, varuje Světová banka

Ekonomika

Z analýzy vyplývá, že dvě třetiny chudých dětí nemohou se svými rodiči strávit během roku ani týden dovolené. Většina z nich nemá peníze na to, aby mohla jít jednou za měsíc do kina, na koncert nebo si koupit někde jídlo v bistru. Nemají peníze na to, aby se mohly účastnit školních výletů či absolvovat studentské výměny. O volnočasových aktivitách si mohou nechat jenom zdát.

Dětem z chudých rodin sebral vir kontakt se školou

Koronavirus

Autoři studie varují, že krize způsobená koronavirem situaci ještě zhorší. Děti z chudého prostředí jsou znevýhodněné kvůli domácí výuce. Kromě chybějícího potřebného technického vybavení nemají prostor, kde by se mohly v klidu učit. Následky pandemie koronaviru postihnou rodiče znevýhodněných dětí obzvláště tvrdě. Autoři studie tvrdí, že častěji ztratí zaměstnání a je jim krácen výdělek.

„Dětská chudoba je v naší bohaté zemi neuvěřitelný skandál. Blokují se životní šance těch nejmenších,“ reagoval na analýzu poslanec strany Linke (Levice) Dietmar Bartsch.

Reklama

Výběr článků

Načítám