Hlavní obsah

Peskov: Vztahy mezi Moskvou a Prahou jsou zkalené, kontakt neplánujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu podle agentury Interfax označil nynější vztahy s Českem za zkalené. Žádná vzájemná setkání se podle něj neplánují. Řekl to po nedávném vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli podivné aféře s ricinem a poté, co byla v úterý uvalena vazba na poradce generálního ředitele vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova pro podezření ze špionáže pro českou rozvědku.

Foto: Sofia Sandurskaya, ČTK/AP

Ivan Safronov

Článek

„Vztahy s Českem byly v poslední době zastíněny velmi dobře známými událostmi doprovázenými nepřátelskými kroky na úrovni obecních a ústředních úřadů. Samozřejmě to negativně ovlivnilo pozadí vzájemných vztahů,“ řekl Peskov, když měl popsat aktuální vztahy za aktuálních špionážních skandálů.

Peskov dodal, že „Ruská federace si přeje dobré vztahy a spolupráci mezi zeměmi včetně České republiky”. Zdůraznil však, že se „neplánují žádné bilaterální kontakty na vysoké a nejvyšší úrovni“.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že chtělo problémy řešit konzultacemi, ale na ruské straně není vůle k jejich zahájení.

Podle informací agentury Interfax je Safronov, který od 18. května pracoval jako poradce šéfa Roskosmosu, podezřelý z vlastizrady. Vyšetřovatelé se domnívají, že ho v roce 2012 zverbovala česká tajná služba a v roce 2017 předal jejím představitelům tajnou informaci o dodávkách zbraní a působení ruských ozbrojených sil v Africe a na Blízkém východě. Tajná informace měla být určena pro Spojené státy a čeští agenti ji měli předat dál.

Oficiální sdělení FSB k případu se o české rozvědce výslovně nezmiňuje, píše se v něm pouze o "jedné ze zvláštních služeb NATO". Za vlastizradu hrozí v Rusku až 20 let vězení.

Rusko-česká špionážní aféra: Poradce šéfa Roskosmosu měl dávat ČR tajné informace

Evropa

Důkazy nejsou

Případ komplikuje vyjádření tiskového mluvčího Roskosmosu Vladimira Ustimenka, který řekl rozhlasové stanici Hovoří Moskva: „Safronov je zaměstnancem státní firmy. Tečka“. Dále to nemínil probírat.

Safronov je stíhán podle paragrafu 275 Trestního zákoníku Ruské federace o zradě. Podle advokáta Safronova Ivana Pavlova byl případ otevřen 6. července, přesto je už shromážděno sedm svazků s materiály údajně svědčícími proti stíhanému.

Obhajoba si stěžovala, že zatím neviděla žádné tajné materiály a mají podezření, že jim vyšetřovatel neumožní přístup k celému spisu. Neviděla ani žádný důkaz o předávání tajných materiálů do zahraničí a odborný posudek, že šlo skutečně o tajné údaje.

„V Ivanově případu není nic kromě rozhodnutí o zahájení trestního stíhání, protokolu o jeho zadržení a protokolu o jeho prvním výslechu, kde řekl, že nebude vypovídat bez přítomnosti svého právníka. Vyšetřovatel nezveřejnil obsah svazků,“ řekl advokát Pavlov. Domnívá se, že předložení sedmi svazků, kde mají být důkazy o špionážní činnosti Safronova, nebylo nic jiného než bluf vyšetřovatele.

Safronov před nástupem do funkce poradce působil jako novinář v listech Vedomosti a Kommersant. Na starosti měl otázky obrany.

Problémový Roskosmos

Roskosmos v posledních letech čelí řadě skandálů. Jeden z nejvážnějších se týkal děr v trupu kosmické lodi Sojuz MS-09. Hlavně se však v úřadu rozkradly miliardy.

Roskosmos ví, kde se vzaly díry v Sojuzu, ale nic nepoví

Věda a školy

Na Západ loni utekl ředitel výzkumného ústavu vesmírných přístrojů Jurij Jaskin. Ten denně přicházel do styku s tajnými informacemi. I on měl být zapleten do rozkrádání a údajně se bál, že by mohl být dopaden. Odjel proto do ciziny a ze zahraničí požádal, aby byl zproštěn funkce.

Vyšetřování v ruské kosmické agentuře: Rozkradly se miliardy

Evropa

Panuje podezření, že i on se podílel na rozkrádání státních prostředků. Úřad rozkrádání přiznal, ale tvrdil, že bylo mnohem menší, i když bylo zahájeno 14 trestních řízení. Rozkrádání a korupce jsou přitom pokládány za jednu z hlavních příčin neúspěchů v ruském vesmírném programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám