Hlavní obsah

Pentagon nápad Polska s dodávkou stíhaček na Ukrajinu zarazil

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Polska předat stíhačky MiG-29 Spojeným státům ve snaze dostat je na Ukrajinu nepovažuje za udržitelný. Podle agentury Reuters i amerických médií tím Washington polskou nabídku odmítl. Varšava v úterý oznámila, že je ochotna bojová letadla dodat na americkou základnu v Německu, načež by byla předána ukrajinské armádě. Podle Pentagonu plán vzbuzuje značné obavy pro celou Severoatlantickou alianci.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka MIG-21. Ilustrační foto

Článek

„Budeme s Polskem a dalšími spojenci NATO pokračovat v konzultacích ohledně této záležitosti a složitých logistických výzvách, které přináší, ale nedomníváme se, že je polský návrh udržitelný,“ řekl v prohlášení mluvčí Pentagonu John Kirby. „Jednoduše nám není jasné, že by pro to existovalo zásadní odůvodnění,“ dodal.

Nejasnosti okolo plánu, které v úterý vzbudilo polské oznámení i chladné přijetí z americké strany, jsou podle agentury AP vzácným veřejným nesouladem mezi členy NATO. Aliance se zároveň snaží podporovat ukrajinskou armádu a nezabřednout do širšího konfliktu s Ruskem, které svou sousední zemi na konci minulého měsíce napadlo.

Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj v projevu k britským poslancům

Evropa

O snaze dodat Ukrajincům stíhačky jiných evropských zemí se podle všeho v zákulisí jednalo už několik dní. Polsko nechtělo stíhací letouny samo dodat Ukrajině s odvoláním na to, že přímo není stranou konfliktu, byť Ukrajině předtím poskytlo zbraně. Místo toho nabídlo, že své stroje MiG-29 pošle na americkou základnu Ramstein v Německu. Jak by se následně dostaly na Ukrajinu, nebylo jasné.

Bezprostředně po oznámení Varšavy také nebylo jasné, jak se k návrhu staví Washington. Z následného vyjádření náměstkyně šéfa americké diplomacie Victorie Nulandové vyplývalo, že USA polská iniciativa zaskočila.

Polsko je připravené pustit stíhačky, o něž žádá Kyjev

Válka na Ukrajině

„Z toho, co vím, s námi svůj plán na dodání letadel předem nekonzultovali,“ uvedla na adresu Poláků Nulandová. Mluvčí Pentagonu Kirby mimo jiné uvedl, že „rozhodnutí o tom, zda přesunout Polskem vlastněná letadla na Ukrajinu musí v konečném důsledku učinit polská vláda“.

Rusko dříve varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných sil třetí stranou by považovalo za její zapojení do konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám