Hlavní obsah

Papežovy cesty na Slovensku se dotknou i dopravy z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyřdenní návštěva papeže Františka na Slovensku s sebou přináší také řadu dopravních omezení, která pocítí i řidiči přijíždějící z Česka. V úterý ráno bude pro nákladní dopravu na dvě hodiny uzavřen česko-slovenský hraniční přechod Břeclav–Brodské. Další omezení pak lze čekat především ve středu na slovenské dálnici D2 ve směru do ČR.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František v Bratislavě

Článek

Hraniční přechod Břeclav–Brodské bude uzavřen pro nákladní dopravu v úterý 14. září od 05:30 do 07:30 hodin. Důvodem je, aby se tranzitní doprava nedostala na bratislavský dálniční obchvat v čase, kdy tamtudy pojede kolona s papežem na letiště Milana Rastislava Štefánika, odkud hlava katolické církve odletí do Košic.

V úterý ráno od 06:30 do 08:00 hodin bude pro nákladní dopravu uzavřen rovněž hraniční přechod s Rakouskem Jarovce–Kittsee a s Maďarskem Čuňovo–Rajka.

Omezení ve středu

Ve středu 15. září se koná mše svatá ve městě Šaštín u hranic s Českou republikou, s čímž bude spojené omezení dopravy na slovenské dálnici D2.

„S uzavřením dálnice je potřeba počítat ve středu ve směru z Bratislavy ve směru na Kúty od 07:00 do 09:00 hodin a na hraničním přechodu Brodské ve směru na Slovensko v čase od 11:00 do 13:00 hodin,“ uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová.

„Mimo uvedených časů budou moci jezdit po dálnici jen osobní vozidla. Přesun po dálnici D2 v čase vykonávání bezpečnostních opatření je pro řidiče nákladních vozidel zakázán. Uvedené časy jsou orientační, mohou se operativně měnit podle programu papeže Františka,“ dodala mluvčí.

Návštěva papeže Františka na Slovensku

Evropa

Na možné komplikace upozorňovala v pondělí i česká policie. „Dopravní policisté proto budou v místech, kde je předpoklad dopravních komplikací, usměrňovat dopravu,“ uvedl jihomoravský policejní mluvčí David Chaloupka.

Omezení v Bratislavě

Hlavní město Slovenska zažívá dopravní omezení už od nedělního příletu hlavy katolické církve.

„V pondělí ráno jsem nejel do práce autobusem jako obvykle, protože cesty kolem Apoštolské nunciatury (velvyslanectví Vatikánu) byly od rána zcela uzavřeny. Tramvaje naštěstí jezdily normálně, tak jsem se do práce dostal bez zpoždění,“ řekl Novinkám pan Tomáš z bratislavské čtvrti Dúbravka.

Papež František v Budapešti varoval před antisemitismem

Zahraniční

Na dopravní omezení upozorňovaly řidiče v Bratislavě světelné tabule už od konce minulého týdne. Hlavní omezení se týká trasy mezi nunciaturou a centrem města, kde se papež přesouvá opakovaně.

„Asi na hodinu dopoledne a na dvě hodiny odpoledne byl uzavřen most Slovenského národního povstání do Petržalky, takže jsem musel zvolit jinou trasu,“ líčil obyvatel největšího bratislavského sídliště na pravém břehu Dunaje.

Některé školy daly dětem volno, aby se vyhnuly dopravnímu chaosu. Nahrává tomu i fakt, že ve středu 15. září se na Slovensku slaví svátek Panny Marie Sedmibolestné, a tak se výuka zkrátí jen o dva dny.

„Dojíždím do čtvrti Karlova Ves z Petržalky a při všech těch omezeních by to bylo komplikované,“ říká učitelka základní školy, která mimořádné uzavření školy přivítala.

Reklama

Výběr článků

Načítám