Hlavní obsah

Návštěva papeže Františka na Slovensku

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Oficiální program své čtyřdenní návštěvy Slovenska začal papež František v pondělí ráno setkáním s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v bratislavském Prezidentském paláci. Rodině prezidentky pak věnovala hlava katolické církve až třicetiminutovou audienci.

Záznam: Papež František na SlovenskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Prezidentského paláce byli na setkání přítomné dvě dcery, rodiče a partner Čaputové. Zajímavostí je fakt, že s přítelem Jurajem Rizmanem není prezidentka sezdána.

Čaputová darovala papeži chléb jako symbol spojení, knihu malířky a restaurátorky Márie Bidelnicové, nabíjecí stanici pro elektromobily, zdravotnický materiál včetně plicního ventilátoru a med z úlů ze zahrady Prezidentského paláce.

Poté se papež František na zahradě Prezidentského paláce setkal s pětistovkou pozvaných představitelů státu, občanské společnosti a diplomatického sboru. Prezidentka Čaputová i papež vystoupili s projevem.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papeže Františka přivítala na Slovensku prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka Čaputová v projevu připomněla, že při společném setkání ve Vatikánu papež František řekl, že Slovensko má ve svém srdci. „V těchto dnech máme možnost ukázat vám, že vaše osoba, vaše duchovní poslání a vaše myšlenky mají místo v našich srdcích,“ uvedla hlava státu. Zdůraznila, že Československo se rozdělilo mírovou cestou a nyní žijí Češi a Slováci vedle sebe ve vzájemném respektu a spolupráci. „Svět čelí krizím a jediný způsob, jak je zvládnout, je spolupráce,“ uvedla prezidentka.

Papež František rovněž zdůraznil, že svět obdivoval mírumilovné rozdělení Československa. Slovensko označil za zemi, která dokáže inspirovat ke klidu a bratrství. „Je to naléhavé především ve chvíli, když po pandemii očekáváme vytoužený restart ekonomiky. Je tu riziko, že se unáhlíme a podlehneme pokušení zisku. To vyvolává přechodnou euforii, která místo spojování rozděluje,“ uvedl papež František.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František v Bratislavě

Pozvání do zahrady Prezidentského paláce dostali také rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka a matka jeho zavražděné snoubenky Zlatica Kušnírová. „Bylo to pro nás velmi velké překvapení. To jsme vůbec nečekali. Pro nás je to takové zadostiučinění a setkání s papežem bude památka na celý život,“ řekla Novinkám Kušnírová.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd papeže FrantiškaVideo: Facebook/Zuzana Čaputová

Papež František způsobil vrásky na čele ochranky, když cestou z Prezidentského paláce do Chrámu sv. Martina nechal zastavit kolonu a pozdravil s lidmi na ulici, kteří mu mávali.

Hlava katolické církve se pak setká s biskupy a seminaristy v bratislavské katedrále sv. Martina a s představiteli židovské komunity v místě bývalé synagogy. Navštíví rovněž centrum pro lidi bez domova v bratislavské čtvrti Petržalka. Na Apoštolské nunciatuře přijme v podvečer také předsedu parlamentu Borise Kollára a premiéra Eduarda Hegera.

Papež František žádal před příletem na Slovensko, aby měl k dispozici bezemisní automobil a volba padla na elektrickou Škodu Enyaq. Elektrický automobil použil papež také v roce 2018 při návštěvě Latinské Ameriky a automobil značky Škoda zvolil ve stejném roce při návštěvě Irska, kdy jezdil v rapidu. Hlava katolické církve bude mít na Slovensku k dispozici dva papamobily, které využije především na masových setkáních na východě Slovenska a v Šaštíně.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František doprovázený slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Papež František navštíví na Slovensku postupně Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín poblíž hranic s Českou republikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám